građani strahuju

Cijena pšenice raste, stižu li i nova poskupljenja?

ilustracija
21.07.2021.
u 07:00

Građani upozoravaju da jedno poskupljenje vodi drugom i da su se već mnogo toga odrekli.

Ako je suditi prema dosadašnjoj situaciji, 2021. godina bit će godina poskupljenja. Nakon skoka cijena osnovnih životnih namirnica ovog ljeta, prema najavama mlinara, očekuje nas dodatni rast cijena brašna i pekarskih proizvoda. Iako pekari ove informacije još nisu potvrdili, aktualna situacija na tržištu ukazuje na to.

Građane očekuje novi udar na kućni proračun. Zbog visoke cijene pšenice na burzama priprema se novo poskupljenje brašna, ali i pekarskih proizvoda. Mlinari kažu da se na tržištu događaju svakodnevne promjene, javlja BHRT

Šef proizvodnje mlinsko-prerađivačke industrije “Novi Žitopromet” Dušan Tomić kaže kako se naslanjaju na Srbiju koja je najveći prozvođač. 

"Mi se naslanjamo na Srbiju, ona se naslanja na Mađarsku, koja drži pola Europe; Mađarska na Francusku, koja drži cijelu Europu, i Francuska na Ukrajinu i to je brzi tijek svjetskog tržišta koji se odvije za 24 sata i tako nam donosi novu cijenu gdje se mi moramo prilagoditi.“, kaže Tomić.

Većina pekara još nije korigirala cijene proizvoda jer koriste prošlogodišnji rod pšenice i ističu da u iduća dva mjeseca ne očekuju promjene.

Pedsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš kaže za BHRT kako ne očekuju poskupljenja s obzrom da je i u regiji jako dobar rod pšenice. 

"Mi ne očekujemo da će doći do poskupljenja, tako su nam bar rekli mlinari s područja Semberije.“, kaže Pelemiš. 

Građani upozoravaju da jedno poskupljenje vodi drugom i da su se već mnogo toga odrekli.

U udruženju poljoprivrednika Federacije BiH upozoravaju kako nadležni moraju zaštiti domaću proizvodnju i da ne smiju dozvoliti nova poskupljenja poput najave da će kruh poskupiti za 40 posto.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo kaže kako je pšenica 4 do 5 feninga skuplja. 

"Nije to ni blizu onog na što oni idu na neku prevaru podignu cijene. Zaštititi domaću proizvodnju, aktivirati robne rezerve, da robne rezerve otkupe i da se intervenira na tržištu kad se može intervenirati“, kaže Bićo. 

I mlinari i pekari ističu samo jedno – na tržištu se ove godine događa nešto čudno.

Direktor mlinsko-prerađivačke industrije “Novi Žitopromet” Slaviša Mijatović kaže kako obično u ovim mjeecim kad se završi kampanja dolazi do sniženja cijena. 

"Jedno s drugim ne ide, sad se dogodilo da je otkupna cijena veća.“, navodi Mijatović. 

Predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina navodi kako očekuju da se na tržištu pojavi veća količina pšenice u odnosu na potražnju. 

"Mnoge zemlje otkupile su velike količine pšenice koju nisu uspjele potrošiti. Očekuje se da će potražnja za pšenicom ove godine, kad je relativno dobar rod, biti manja.“, kaže Pelemiš.

Savez samostalnih sindikata BiH objavio je da su najavljena poskupljenja kruha i pekarskih proizvoda, kojima je već prethodilo poskupljenje ulja, samo uvod u seriju poskupljenja svih osnovnih životnih namirnica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije