Ekskluzivni razgovor

Cijena prijevoza robe iz Kine raste i do 20.000 KM, čeka se mjesecima da dođe u BiH

27.09.2021.
u 07:30

Gospodarstvo cijeloga svijeta uzdrmano je od početka pandemije. Kao da zdravstvena kriza, koja ostavlja itekako traga na ljudima, nije bila dovoljna, dogodila se i ta gospodarska, a situacija je složena u svim branšama, na raznim tržištima. Još nema nikakve naznake kada bi se stanje moglo promijeniti nabolje.

To je novinar Večernjaka komentirao i sa Salemom Ekmeščićem, uspješnim poduzetnikom iz Busovače i potpredsjednikom Skupštine Udruge gospodarstvenika Federacije BiH.

Kada smo razgovarali u siječnju, na početku ove godine, tema je bila poskupljenje prijevoza kontejnera s robom i sirovinama od Kine do Hrvatske (Rijeka) s 1500 do 2000 eura (3 do 4 tisuće maraka) prije pandemije na 7 do 8 tisuća eura (od 14 do 16 tisuća maraka), kada je pandemija već bila uzela maha. A sada već govorimo o prijevozu kontejnera iz Kine po cijeni od 9 do 10 tisuća eura (od 18 do 20 tisuća KM).

- Čak nema ni naznaka nekog smirenja, a prijevoz je općenito poskupio od našeg posljednjeg razgovora. Razgovarali smo u svim fazama i onda kad je bio oko 4000 KM i u koroni, kad je poskupio na 16 tisuća KM, a sada cijene dosežu od 18 do 20 tisuća KM te, kada to platite, ne znate kada ćete dobiti robu. Osobno, iako imam i dobru komunikaciju i povjerenje u ljude s kojima radim kao poduzetnik s dugogodišnjim iskustvom, još mi nema narudžbe iz Kine, a platio sam dva kontejnera, i to prije dva mjeseca. Nema naznaka kada će roba biti utovarena i krenuti prema nama, a znate koliko je to važno jednoj proizvodnoj tvrtki - priča za Večernji list Ekmeščić.

Pitamo ga i o mogućnostima da BiH bude nova baza za proizvodnju i distribuciju, jedna spona Europe i Kine kao dio koji ima itekakve perspektive.

- Razgovaram puno s ljudima, ali mi nemamo nikakvih stimulativnih mjera kako bismo privukli tako velike tvrtke i strane investitore. Imamo jako nepovoljnu i političku i ekonomsku klimu. Uzmite jedan primjer iz Srbije, gdje se nudi 7 tisuća eura uz obvezu da se radnika zadrži 5 godina te, ako to poslodavac ne čini, tu bankarsku mjenicu vraća. Nema novca. Da ne pričam o komunalnim naknadama koje su besplatne ili dozvolama koje idu po automatizmu. Ovdje se priča o Turskoj i gdje Turska investira te zašto ih nema kod nas. Pa oni grade tvornice tamo gdje imaju stimulativne mjere. Oni u BiH pošalju donaciju, ali nema velikih gospodarskih aktivnosti jer nema stimulativnih mjera. Moramo takve stvari razumjeti, a država mora reagirati kako bi se potaknulo investicije - kazao je u razgovoru za Večernji list uspješni poduzetnik i potpredsjednik Skupštine Udruge gospodarstvenika Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?