gospodarska komora FBiH

Cijena maline u 2017. bit će prema uvjetima tržišta

01.06.2017.
u 12:57

Cijena maline u 2017. godini bit će prema uvjetima tržišta i nema mjesta niti potrebe za brigu, ogorčenost ili demotiviranost - poručili su danas iz Udruženja proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća Gospodarske komore FBiH (GK FBiH).  

U komunikaciji sa resornim ministarstvom poljoprivrede FBiH, te Parlamentom FBiH, kako navode iz tog udruženja, jasno je dano do znanja da je objektivno očekivati nižu otkupnu cijenu u ovoj godini u odnosu na prethodnu godinu. U ovom slučaju zatražena je podrška Vlade FBiH prema proizvođačima.

- Preporučujemo proizvođačima maline da nastave sa radom kako bi se povećale količine i poboljšao kvalitet maline, te da ne nasjedaju na parcijalne ocjene i procjene saveza, udruženja i drugih interesnih grupa koji ih pozivaju na bojkot otkupa, jer to zaista nije u njihovom interesu - stoji u priopćenju Udruženja proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća GK FBiH.

Nakon nepovoljnih vremenskih uvjeta koje je donijela 2017. godina, kako se dodaje u priopćenju, objavljena akontativna cijena može izazvati negativan psihološki efekat proizvođačima, ali bitno je naglasiti da akontativna cijena ne znači da će finalna cijena maline biti približna tom iznosu, te kao takva ne treba da izazove bojaznost kod proizvođača.

- Objavu akontne cijene treba shvatiti kao akontaciju za troškove, a nikako kao cijenu otkupa. Cijena otkupa će se formirati na osnovu uslova tržišta i sigurno je da neće niko biti oštećen u tome smislu. Cijena može biti viša, a i niža od prošlogodišnje cijene. Preporučujemo svim proizvođačima da se obavezno prijave za sve vrste poticaja na općinskom i županijskom nivou kao i za paušalnu naknadu. U slučaju potrebe, zajedničim snagama ćemo nastupiti za podršku i Vlade FBiH - navodi se u priopćenju. 

Iz Udruženja proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća GK FBiH napominju da je pad izvoznih cijena maline u 2016. godini imalo za posljedicu nekonkurentnost naše maline na svjetskom tržištu, te ogromne financijske gubitke otkupljivača i izvoznika, a sve zbog visoko plaćene akontne cijene proizvođačima  i nemogućnosti da se ta cijena usuglasi sa uslovima tržišta.

- Svjesni činjenice da u slučaju ponavljanja situacije iz 2016. godine (''kupi skuplje a prodaj jeftinije'') praktično bi značilo bankrot otkupljivača i izvoznika, a samim tim i uništenja sektora jagodičastog voća, Udruženje otkupljivača i izvoznika  koristi sve svoje resurse i mogućnosti da se spasi i održi nivou dostignutog razvoja proizodnje maline  - dodaje se u priopćenju. 

Bosna i Hercegovina sa proizvodnjom maline više od 25.000 tona je na 8. mjestu proizvođača u svijetu i sa 6,7 posto sudjeluje u ukupnoj svjetskoj proizvodnji maline. Sa ovim udjelom u svjetskom tržištu, BiH je država koja preuzima cijene od drugih, kako kupovne tako i prodajne.

Najveći konkurenti su Poljska sa više od 150.000 tona i Srbija sa više od 80.0000 tona godišnje proizvodnje. Cijena maline na svjetskom tržištu zavisi od ponude i potražnje. Što znači da cijena može rasti i može padati. To su činjenice i znače da ne živimo u izoliranom svijetu, te da moramo pratiti i osluškivati poteze svojih konkurenata, a sve u cilju zaštite naše domaće proizvodnje, navode iz Udruženja proizvođača, prerađivača, otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća GK FBiH.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
Maria
12:58 27.07.2017.

Koga vi lazete sami sebe il narod. Pa vidi se ,sto Srbija hoce da unisti malinare u Bosnu,jer ona diktuje vasa iskupna cjena,jer u ministarstvo poleprivrijede mafiot da mafiota,ljude koji misle edino za svoj dzep,al ne za drzavu i narod. Prodazni dusi,koji treba strelati na lice mjesto,a ne ministri da se zovu. I nerviraju me jis ovije bosnjacmi ovce,koji umjesto da upale traktori i auta i direktno u ministarstvo,oni na cjena od 1.80 KM po kg kako onaj prevarant od Bogojno Heco objavi,kazu dobro je i to... Kad ne mozete svoj trud da cenite radite gladni i u kreditima,jer ako se ne bunite i ne kukate necete nisto dobiti. Kako moze Srbija da podize iskupna cjena,a vama daj po sta das. Srbija iskoricava Bosna jer kupuje bosanski maline i prodaje za svoje u EU gdje je 3 eura 125 grama malina. Monopol koji imaju hladnjaci mora da se skine jer oni su dusmani prvi na proizvodaci.. kradu i lazu svoj narod. Prosla godina pri ugovor Heco je sve pravila prekrsio i na racin proizvodaca na predati tonova malina je bilo samo 130 KM,jer on odbio tri godina naprijed rasadi i sve ostalo...Al na Heco niko nista od ministarstvo jer djeli sa njima i valda dobro ih podplaciva sa narodni trud...a to sto proizvodaci imaju trosak i podizu kredit iza kredit,to nega nije ga briga,a naj manije je to briga ministarstvo poleprjivrede... Sve se umisleno radi bosnjacki narod da njema izlaza,otvorite oci podignite se i ako treba srusite sve,budite hrari i cenite sebe,ako hocete svjet vas da cjeni...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije