Obilježavanja blagdana

Cijeli tjedan u blagdanskom ruhu, mnogi će spojiti pet neradnih dana

Svi sveti
Davor Javorović/PIXSELL
31.10.2023.
u 11:00

Kolone automobila već će danas, a posebno sutra nakon radnog dana i u srijedu krenuti prema Bosni i Hercegovini. Razlog su blagdani Svi sveti i Dušni dan koji padaju u srijedu odnosno četvrtak. Iako sredina tjedna standardno nije baš praktična za povezivanje dana, ipak će se uzeti ili mini godišnji odmor cijeli tjedan ili jedan dan, primjerice petak, kako bi se blagdani spojili s vikendom i kako bi se došlo doma. Većina će ih doći iz Hrvatske, Njemačke...

Posebni dani

- U utorak nakon radnog vremena krećem doma. Računam da bi me šef mogao ranije pustiti, tako da sam u nekim normalnim satima kod kuće, da se stignem i odmoriti jer je već u srijedu sveta misa, a usput ću kupiti cvijeće i lampione - priča nam poznanik koji će iz Münchena put Bosne i Hercegovine. Kaže kako sve blagdane provodi u rodnom kraju. - Vani sam već godinama, no to me ne sprječava da dođem i za Božić, i za Uskrs, i za Sve svete i Dušni dan - ispričao nam je. Mnogima su posebni ovi dani. Sjećaju se svojih najmilijih pokojnih, a o čemu je proteklih dana za Večernji list govorio i fra Jurica Periša. - Naši vjernici će ovih dana pohoditi grobove svojih najmilijih. Da slikovito to opišemo, priroda ovih dana na sebe uzima naličje propadljivosti, jesen je, lagano se prebacujemo u tmurnije i hladnije vrijeme. Međutim, iz tog sivila doći ćemo na groblja naših najmilijih gdje će biti puno ljudi, a prelijepo cvijeće i zapaljene svijeće simbolizirat će život, predočavat će nam činjenicu da, koliko god nam ugodno bilo ovdje na Zemlji, nismo stvoreni za ovaj svijet, već za svijet Oca našeg nebeskog - kazao je fra Jurica. Brojne crkve otvorit će svoja vrata za vjernike i organizirati molitve uz svetu misu kako bi vjernici obilježili Hollywin (svetost pobjeđuje), kao odgovor na iskrivljivanje činjenice kroz nametnuti Halloween, o čemu je ovih dana govorio i fra Ivan Lotar. - Svatko od nas ima pravo ispovijedati vjeru i vjerovati u što god hoće – u rasvjetne stupove, bundeve, u svece ili u Boga. Crkva se prvenstveno obraća katoličkim vjernicima kod kojih je nepovezivo i nespojivo slaviti Halloween zbog toga što ima uporište u Semheinu, u jednom drevnom blagdanu u kojemu su se tijekom povijesti čak prinosile ljudske žrtve - objasnio je. U župi svetog Ivana apostola i evanđelista deset se godina održava Nightfever - večer otvorene crkve na uočnicu Svih svetih, a tako će biti i ove godine.

Brojni protokoli

Bit će ovog tjedna i brojnih protokola. Tako će u Mostaru biti polaganje vijenaca i paljenje svijeća za sve poginule, umrle i nestale branitelje HVO-a i civilne žrtve Domovinskog rata kod spomenika braniteljima. Obilježavanja Svih svetih i Dušnog dana, prema dosadašnjim aktivnostima, održat će se i u postrojbama Oružanih snaga BiH u Sarajevu, Čapljini, Tomislavgradu, Bihaću, Kreševu, Novom Travniku, Livnu, Banjoj Luci, Travniku, Kiseljaku, Uskoplju, Bugojnu, Posušju, Vitezu, Busovači, Varešu, Žepču, Tuzli, Jajcu, Usori, Odžaku, Orašju, Domaljevcu, Brčkom, Zenici i Fojnici.

U Grudama je grudski načelnik Ljubo Grizelj predvodio izaslanstvo koje je obišlo grobove pokojnih načelnika ove općine Viktora Marića i Mate Šimunovića, a potom su se svi zaputili na Ledinac, u rodni kraj heroja Vukovara Blage Zadre, te se sjetili žrtve jednog od najpoznatijih Hrvata. Nakon Ledinca nazočni su se okupili kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku hrvatskih velikana u Grudama, gdje je molitvu predvodio grudski župnik fra Stanko Pavlović. Nazočni su otišli i u Goricu, na grob predsjednika Hrvatske zajednice Herceg Bosne Mate Bobana. U Širokom Brijegu županijsko i gradsko rukovodstvo položit će cvijeće i zapaliti svijeće pored križa na Trgu Gojka Šuška. Sve u svemu, ovaj tjedan bit će obilježen sjećanjima na najmilije, a zahvaljujući dolascima dijaspore, bit će prilike i za druženja i razgovor. •

Cvijeće i svijeće ukrasit će počivališta najmilijih. Obitelj i prijatelji sjetit će ih se u molitvi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?