DOSJE KENNEDY

CIA-in agent: Hitler je 1955. živio u Kolumbiji

07.11.2017.
u 07:45

Nije potpuno jasno zašto je izvještaj agenta CIA-e bio odložen među dokumente koji su se odnosili na atentat na Kennedyja u Dallasu

Deklasificirani dokumenti iz istrage o atentatu na američkog predsjednika Kennedyja nisu donijeli nikakve spektakularne novosti vezane za događaje iz Dallasa, no potaknuli su nova nagađanja o sudbini nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Kontakti sa SS-ovcima

Naime, među dokumentima nalazi se i izvještaj jednog od agenata CIA-e koji je tvrdio da Hitler nije počinio samoubojstvo u berlinskom bunkeru, nego je u travnju 1945. uspio pobjeći u Kolumbiju. Prema ovom dokumentu, koji je CIA-in agent Cimelody-3 podnio svojem zapovjedništvu, nekadašnji Führer tijekom 1955. živio je u kolumbijskom gradu Tunji.

Kako agent navodi, njegov mu je doušnik potvrdio da Hitler održava česte kontakte s Philipom Citroenom, bivšim pripadnikom postrojbi SS-a, a svoje je tvrdnje potkrijepio i fotografijom. Nekadašnji je Führer i dalje bio predmet obožavanja njemačkih izbjeglica u tom kolumbijskom gradiću koji su mu salutirali i odavali počast na sastancima. Iako je agent CIA-e doušnika dobro poznavao i držao da je u načelu pouzdan izvor informacija, ovaj put preporučivao je priličnu dozu opreza napominjući da tvrdnje treba uzimati s oprezom.

Je li Hitler preživio događaje s kraja travnja 1945., već je desetljećima predmet rasprava među zagovornicima teorija zavjere. Sve to potkrepljuje i činjenica da njegovo tijelo nikada nije pronađeno jer je ono, zajedno s tijelom njegove supruge Eve Braun, s kojom se vjenčao nekoliko sati prije samoubojstva, poliveno benzinom i spaljeno prije nego li su do bunkera stigli sovjetski vojnici.

Zagonetna lubanja

Forenzičari Crvene armije pronašli su ostatke spaljenih tijela, no i ona su pomalo obavijena velom tajne. Naime, ostaci lubanje za koju je Moskva tvrdila da pripada nacističkom vođi, prema analizama načinjenima 2009. na Sveučilištu Connecticut, pripada ženskoj osobi staroj između 20 i 40 godina. Ostale ostatke Hitlerova tijela KBG je 1970. godine spalio do kraja, a pepeo rasuo u jednoj rijeci u Njemačkoj. Ipak, povjesničari se gotovo jednoglasno slažu da je Hitler počinio samoubojstvo cijanidom i metkom iz pištolja.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije