Najviše u Sarajevu

Četvrtina vozila ukradena zbog nepažnje vlasnika

kradja vozila
11.10.2016.
u 10:00

Najviše motornih vozila krade se na području Sarajevske županije, ukazuje statistika nadležnih policijskih agencija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Od početka ove godine do 20. rujna na području Sarajeva prijavljena je krađa više od 450 vozila. U intervjuu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine šef Odsjeka za imovinske delikte MUP-a SŽ-a Milan Božić kazao je da počinitelji u Sarajevu samo ukradu automobil, koji zatim odvezu na drugu lokaciju, na području Republike Srpske ili Distrikta Brčko. Prema njegovim riječima, ove godine u većem broju slučajeva do krađa vozila dolazilo je i zbog nepažnje vozača.

Lažiranje krađe

“U ovoj godini blizu 100 vozila je ukradeno kada vozač ostavi automobil pred trgovinom ili kafićem, s motorom u pogonu ili ključem u bravi. Otvore se vrata, pojača se glazba, on uđe u objekt ili ode malo popričati s društvom, a kada se vrati – nema auta. Za takvu krađu ne treba biti pripadnik organizirane skupine, već je dovoljno samo znati ubaciti u brzinu i voziti. Na takve stvari vozači moraju obratiti pozornost, a tih stotinjak ili malo manje slučajeva dodatno bi smanjilo ukupan broj ukradenih vozila”, naglasio je Božić. Prema njegovim riječima, određeni broj ukradenih automobila u Sarajevu odnosi se i na osobe koje lažiraju krađu samo kako bi naplatile osiguranje, a među takvima ima i ljudi iz dijaspore, koji krađu prijave tijekom odmora u BiH.

Stariji modeli

Od ukupno oko 450 ukradenih vozila, objašnjava Božić, približno 15 posto otpada na starije modele koje je lakše otuđiti, a koji se kasnije najčešće koriste za izvršenje drugih zločina. Zbog toga Božić preporučuje ugradnju bilo kakve zaštite u vozilo.

“Statistički se pokazalo da je bilo kakva zaštita u automobilu dobra. Postoji popriličan broj pokušaja krađe vozila, a nisu ukradena zbog zaštite koja nije mogla biti provaljena”, tvrdi Božić. Broj ukradenih automobila u Sarajevskoj županiji, prema Božiću, u kontinuiranom je opadanju, što je rezultat akcija i istraga.

“Od početka ove godine prijavljeno je 456 otuđenih vozila. Ako gledamo razdoblje od prvih devet mjeseci prošle godine – kada je prijavljeno 505 krađa – primjetno je smanjenje. U prvih 20 dana rujna prijavljeno je sedam krađa automobila, kao i motocikala, dok smo u istom mjesecu prošle godine evidentirali 65 takvih djela. Također, 2015. godine ukupno je zabilježeno 100 otuđenih vozila manje u odnosu na 2014., što znači da postoji kontinuitet u smanjenju, a to je rezultat rada”, zaključuje Božić. Marke automobila koje su najčešće mete teških krađa motornih vozila u Sarajevskoj županiji su BMW, VW, Škoda, Audi i Renault.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije