siva ekonomija

Četvrtina bh. gospodarstva nalazi se u sivoj zoni

porezna uprava rs
08.10.2018.
u 18:00

Inspektori Porezne uprave FBiH 26. rujna, na području HN županije obavili su 33 inspekcijska nadzora kod poreznih obveznika koji obavljaju ugostiteljsku, trgovinsku i druge uslužne djelatnosti te su tom prilikom otkrili 10 neprijavljenih radnika, 11 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, četiri objekta u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog tijela i dva obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, piše Večernji list BiH. 

Gubitak od 2,9 milijardi KM

U okviru plana pojačanih kontrola, inspektori rada Županijske uprave za inspekcijske poslove Sarajevske županije su u razdoblju od lipnja do početka rujna ove godine izvršili 676 inspekcijskih nadzora nad provođenjem Zakona o radu FBiH. U ovoj akciji inspektori su zatekli 110 radnika bez zaključenoga ugovora o radu i prijave na obvezne vidove osiguranja. Ovo je samo jedna “kap u moru” rada na crno u BiH. U FBiH “na crno” najčešće rade djelatnici u građevinarstvu i ugostiteljstvu, pokazali su podaci Porezne uprave Federacije BiH. Naime, tijekom prošle godine Porezna uprava FBiH je svojim aktivnostima otkrila 1464 neprijavljena radnika. Iako velike ove brojke i dalje ne odražavaju pravo stanje u ovoj sferi u BiH. Naime, u BiH 240.000 ljudi svake godine radi “na crno”, a takozvana siva ekonomija je teška skoro osam milijardi KM, pokazuju podaci entitetskih sindikata u BiH.

Izvješće “Stanje nacije” pokazuje da BiH ima najveći udio sive ekonomije u Europi. Imajući u vidu podatke da 7,3 milijarde KM nije u regularnim tokovima, a da je ukupno porezno opterećenje u odnosu na BDP skoro 40 posto, dođe se do zbroja da BiH godišnje gubi skoro 2,9 milijardi maraka poreza.

Manji prihodi, manja prava

Četvrtina bh. gospodarstva nalazi se u sivoj zoni, pokazuje izvješće Europske komisije o napretku BiH, što znači manje prihoda za državu i manje prava za radnike. Ne upozorava samo EU na problem sive, odnosno neformalne ekonomije, za koju tvrde da je “i dalje značajna i igra značajnu ulogu u pružanju (neregistriranog) zaposlenja i prihoda, ali i u narušavanju konkurencije i smanjivanju osnove za oporezivanje i doprinose za socijalno osiguranje”, nego to čine i drugi strani promatrači ekonomskih kretanja u Bosni i Hercegovini. No, pomaka nema - prije svega u zaustavljanju angažiranja radne snage “na crno”, obavljanja ilegalnih novčanih transakcija te nelegalnog prometa roba i usluga. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?