nevjerojatna priča

Četverogodišnja djevojčica satima hodala sibirskom pustarom na -30 da bi spasila bolesnu baku

dadsd
14.03.2017.
u 18:15

Četverogodišnja djevojčica koja je hodala kilometrima po zamrznutoj sibirskoj divljini kako bi pomogla bolesnoj baki proglašena je junakinjom u ruskoj republici Tuvi, dok je protiv njezine majke pokrenut krivični proces, prenosi Net.hr

Saglana Salčak je živjela s bakom i djedom na udaljenoj farmi, duboko u tajgi blizu mongolske granice, gotovo 20 kilometara od najbližeg sela i osam kilometara od najbližeg susjeda, piše Guardian.

Satima se probijala kroz snježne nanose

Kako pišu lokalni mediji, djevojčica se probudila i vidjela da se njezina 60-godišnja baka ne miče. Nakon razgovora sa slijepim djedom odlučila je otići do najbliže farme po pomoć. Uzela je sa sobom samo kutiju šibica za slučaj da mora upaliti vatru i zaputila se u ranojutarnji mrak, na temperaturu od -34 Celzijevih stupnjeva.

Trebalo joj je nekoliko sati da se probije osam kilometara kroz snježne nanose uz obalu rijeke. Srećom, nije zaglavila u snijegu koji joj je često prelazio visinu prsa, a nije naišla ni na vukove koji su ponekad napadali stoku njezinog djeda i bake.

“Tuva je prepuna vukova”, rekao je voditelj regionalnog centra za spašavanje Semjon Rubcov za Komsomolsku Pravdu.

“Hrane se stokom, stočari stalno kukaju zbog toga. Mogla je kako naletjeti na čopor u mraku”, rekao je.

Nakon osam iscrpljujućih kilometara Saglana je umalo zbog visokog žbunja promašila susjedovu kuću, a to bi se sigurno i dogodilo da je ovaj nije zamijetio. Pozvali su iz sela medicinsko osoblje koje se, nakon što je pregledalo djevojčicu, zaputilo prema farmi njezinog djeda i bake. Tamo su utvrdili da je baka umrla zbog infarkta.

Saglana je za Komomolsku Pravdu rekla da se nije bojala ići sama kroz šumu.

Majka je krivično prijavljena

“Samo sam hodala i hodala, pa došla tamo. Bilo mi je, međutim, hladno i bila sam gladna”, rekla je.

Saglanina majka i oćuh čuvaju svoje krdo konja u drugom dijelu te regije. Ministarstvo socijalne skrbi ponudilo je djevojčici besplatan odlazak u lječilište zajedno s majkom kad se ova u svibnju vrati s konjima. No, u nedjelju su istražitelji pokrenuli krivičnu prijavu protiv Eleonore Salčak zbog dovođenja maloljetne kćeri u opasnost.

“Znala je da starci nisu sposobni jamčiti djetetu sigurnost”, rečeno je u priopćenju. Ako je optuže, majka bi mogla provesti godinu dana u zatvoru. Istražno povjerenstvo istražit će i djelovanje socijalne službe u Salganinom okrugu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?