Građani BiH sve teže žive

Četveročlanoj obitelji za osnovno potrebno 410 KM više nego lani

24.05.2022.
u 16:35

Potrošačke cijene u Federaciji BiH su u travnju 2022. godine u prosjeku porasle za tri posto u odnosu na ožujak, piše Večernji list BiH. U travnju 2022., u odnosu na travanj 2021. godine, cijene su porasle za 14,1 posto (godišnja inflacija), priopćeno je iz Zavoda za statistiku FBiH.

Cijene su porasle u odjeljcima: hrana i bezalkoholna pića za 5,5%, prijevoz za 3,3%, odjeća i obuća za 2,7%, namještaj, kućanski uređaji i redovito održavanje kuće za 2,3%, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 1,5%, restorani i hoteli za 1,2%, ostala dobra i usluge za 0,8%, alkoholna pića i duhan te rekreacija i kultura za po 0,4% i zdravstvo za 0,3%.

Sve teže podnose

Godišnja inflacija u BiH, prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH, za ožujak ove godine iznosi rekordnih 10,2 posto. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, najveći rast cijena, od čak 14,8 posto, zabilježen je u odjeljku hrana i bezalkoholna pića.

U ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine cijene stanovanja i režijskih troškova više su za 8,3, a prijevoza za 24,5 posto. Porazni podaci, prema kojima je BiH u najlošijoj poziciji u regiji i na začelju u Europi, posljedica su izostanka bilo kakvih mjera vlasti da požar počnu gasiti na vrijeme. Građani su u besparici, a udar na njihove džepove nikako ne prestaje. Analitičari kažu da za svakodnevni skok cijena postoje dva krivca. Dio je krivice na vlasti koja ne poduzima ništa unatoč silnim apelima, a dio je do pohlepnih pojedinaca koji krizu koriste kao priliku za dodatnu zaradu. Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za travanj iznosi 2493,84 KM i za 73,88 KM skuplja je od sindikalne potrošačke košarice u prethodnom mjesecu. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 41,94 posto. S druge strane, za travanj 2021. godine potrošačka košarica iznosila je 2083,56 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom u travnju prošle godine iznosila je 45,64%. Statistike pokazuju da je četveročlanoj obitelji samo za osnovne potrebe ove godine potrebno 410 KM više nego prošle godine. U istom razdoblju prosječna plaća porasla je za manje od 100 KM. U veljači ove godine prosječna plaća iznosila je 1046 KM, a u istom mjesecu lani 951 KM. Dakle, plaća, i to ona prosječna, porasla je 95 KM. Građanima statistika i ne treba, svi su vrlo dobro svjesni toga da je preživjeti mjesec sve teže. - Ovo je postalo strašno, kupujem sve manje, a računi sve veći. Svega sam se odrekla, još mi je kruh ostao da ga se odreknem - kaže nam jedna Mostarka. Na žalost, sve je više onih koji staju u redove pred pučkim kuhinjama i, ne, nije riječ o nezaposlenima. U BiH sve više pomoć traže i oni sa stalnim poslom koji svojim radom obitelji ne mogu priskrbiti ni najosnovnije - hranu.

Zabrinuti i trgovci

O sve težem životu građana svjedoče i prodavači na tržnicama. Građani BiH sve češće voće i povrće kupuju na komad. - Narod i na komad kupuje, krastavice, rajčicu, ma sve... Jedna paprika, dva luka, i to kupuje tko ima novca - kaže jedan dugogodišnji trgovac na tržnici i dodaje da, kako građanima tako i trgovcima, na tržnicama nikada nije bilo gore. Svakodnevni rast cijena zahtijeva žurnu akciju vlasti. - Ne mogu vlasti ove zemlje sjediti i aplaudirati stalnim poskupljenjima i radovati se prilivima u proračun. Dio toga se mora vratiti građanima kako bi preživjeli - kazala je u povodu 1. svibnja predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović. Sindikalci žurno traže povećanje plaća, a ekonomski stručnjaci ističu da minimalna plaća treba biti 1000. Većina građana živi na rubu egzistencije, a plaće, žale se, nikad manje. Mnogi preživljavaju od minimalca, daleko od prosječne plaće. S druge strane, u prva četiri mjeseca ove godine prihodi od neizravnih poreza veći su za 538 milijuna KM u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Građani nikad siromašniji, a proračun Bosne i Hercegovine nikad puniji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?