poslali zahtjev FUCZ

Četiri županije do sada zatražile da im se dostave respiratori

21.07.2020.
u 17:55

Četiri županije u FBiH poslale su zahtjev FUCZ u kojem traže da im se dostave respiratori, koje je uvezla tvrtka "Srebrena malina".

Iz Federalne uprave civilne zaštite za N1 su kazali, kako su 14.07.2020.godine uputili Akt svim Županijskim ministarstvima zdravstva da u što kraćem roku ovoj Upravi dostave zahtjev o neophodnim količinama respiratora za Kliničke centre i bolnice na području navedenih Županija. 

Na adresu Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) , do danas, kako su istaknuli, stigli su službeni zahtjevi s iskazanim potrebama od Ministarstava zdravstva iz četiri županija: Posavska županija, Hercegbosanska, Zeničko – dobojska i Srednjobosanska županija. 

"Nakon što FUCZ od svih deset Županijskih ministarstava zdravstva dobije zahtjeve s iskazanim potrebama, Federalni stožer civilne zaštite će, na osnovu prijedloga Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, donijeti Zaključak o raspodjeli istih", rekli su iz FUCZ.

Podsjetimo, Tužiteljstvo BiH je nakon što su respiratori uvezeni, otvorilo istragu o nabavci respiratora i izvijestilo javnost da je vještačenjem utvrđeno kako se nabavljeni respiratori ne mogu koristiti u jedinicama intenzivne njege.

Nedugo zatim, zbog nabavke ovih respiratora, koji su plaćeni 10,5 milijuna KM, uhićeni su federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor "Srebrene maline” Fikret Hodžić.

Sud BiH 31. svibnja odbio je prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanjem pritvora te su oni pušteni na slobodu.

Takođe, i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, ispitan je u svojstvu osumnjičenog u sklopu istrage o spornoj nabavci respiratora.

Uvoz 100 kineskih respiratora, predmet je istrage državnog tužiteljstva gotovo dva i pol mjeseca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?