Direktor JP "Vjetrenica" Nikša Vuletić o spilji i uvjetima za njezin posjet

Cestom Slano - Orahov Do i Ravno - Hutovo do više turista

06.09.2022.
u 16:46

Spilju Vjetrenica u općini Ravno do 1. rujna ove godine posjetilo je 13.000 turista, kako domaćih tako i inozemnih, a tamošnji menadžment nada se kako će do kraja godine broj posjetitelja dosegnuti pretpandemijsku, 2019. kada ih je bilo oko 14.000, piše Večernji list BiH.

Magična ljepota

Vjetrenica je najveća i najpoznatija spilja u BiH, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnoj Hercegovini. Speleološke posebnosti ove jedinstvene spilje su magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i deseci manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima. Ne treba zaboraviti ni pojavu snažnog vjetra na ulazu kao i osjetno strujanje zraka na nekoliko mjesta unutra. - Nadamo se da će do kraja godine broj posjetitelja dosegnuti brojku iz 2019. kada je bilo registrirano oko 14.000 turista, ali i prerasti je - kazao je za Fenu direktor JP "Vjetrenica" Nikša Vuletić te dodao kako je ove godine za turističke posjete prvi put otvoreno i Veliko jezero. - Puno je zanimanja, poziva i upita za taj izlet pa je pretpostavka da ćemo sljedeću sezonu obilježiti pozitivnim brojem izleta i prihoda. Zato bismo ovo ljeto izlete do jezera mogli nazvati probnim i promotivnim - ocjenjuje. Napominje kako izlet ovisi o vodostaju zbog čega su ograničeni samo na ljetno razdoblje, odnosno srpanj i kolovoz. - Tura je organizirana tako da se ide u pratnji stručnog vodiča speleologa, što ni na koji način ne ugrožava spilju. Ide se postojećom stazom, a preko jezera se prelazi čamcem koji je ostavljen na 1300 metara od ulaza i služi također za redovit monitoring uvjeta spilje i očitanja logera postavljenih na 30 lokacija u spilji - kaže Vuletić. U ponudi je i Biospeleološki muzej, Info edukativni centar, Ćirina staza... Što se tiče strukture posjetitelja, direktor Vuletić ističe kako su uz domaće goste brojni i oni iz susjednih država, ali da je u posljednje vrijeme sve više turista iz Poljske, Češke, SAD-a, Velike Britanije...

Rjeđi gosti iz Dubrovnika

- Posjetitelji koji su nam bili česti iz Dubrovnika u obilaznoj ruti sada su znatno rjeđi zbog ceste Stolac - Neum jer je promet iz Dubrovnika preusmjeren preko Neuma - tvrdi Vuletić. Kaže i kako bi posjetitelja bilo puno više da cesta Slano - Orahov Do i Ravno - Hutovo ima bolje uvjete. Po njemu, jedino rješenje opstanka i razvoja je izgradnja spomenutih cesta, i to što skorije. - Izgradnja ovih cesta nije samo pitanje infrastrukture potrebne turistima nego i stanovnicima općine kojih je sve manje - zaključuje Vuletić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije