moć prirode

Često ste tjeskobni? Ove biljke će čudesno smiriti vaše misli

tjeskoba
26.01.2017.
u 07:27

Čim osjetite da vas negativne misli okupiraju, duboko dišite, iz džepa izvadite balon i napušite ga, a dva puta na dan popijte čaj od matičnjaka koji je poznat po smirujućem djelovanju

Zabrinutost je galopirajuća bolest, no može se liječiti biljnim recepturama, tvrdi dr. Mehmet Oz ističući moć matičnjaka, koji je stoljećima poznat po svom smirujućem djelovanju. Kao moćan “otrov” protiv tjeskobe djeluju i eliksir od limuna, đumbira i meda, aromaterapija te duboko disanje iz trbuha.

Bilo da ga prakticirate na tečaju joge, u uredu ili na kauču, duboko je disanje djelotvorno u prekidanju iracionalnih misli. A kad ste tjeskobni, u džepu uvijek nosite balon. Naime, puhanje balona prisiljava vas da udišete i izdišete dugo i polako, iz dijafragme. To usporava otkucaje srca, snižava krvni tlak te pomaže tijelu da koristi kisik učinkovitije, što ima smirujući efekt, pojašnjava slavni liječnik, prenosi 24sata.hr. 

Kad se nađete u začaranom krugu briga koje vam noću ne daju spavati, vrlo je važno da što prije smirite prezabrinuti mozak. Naime, zabrinutost nije osjećaj nego neurološki proces. Duboko u našemu mozgu je amigdala, S.O.S. centar za osjećaj tjeskobe i straha.

Kad se nađemo oči u oči s brigama, amigdala odmah šalje upozoravajuće poruke racionalnom dijelu mozga - korteksu. A on je poput suca koji procjenjuje je li briga koja vas trenutačno muči vrijedna da njome razbijate glavu. No kad se pametni i racionalni korteks nađe na udaru upozorenja koje mu šalje amigdala, on postaje preoptećen te ne može obraditi sve pristigle podatke. Upravo to nas vodi izravno u začarani krug otrovnih briga zbog kojih se želudac steže u čvor, kaže Oz. 

Kad smo zabrinuti, želudac se počinje ponašati kao drugi mozak. On ima svoj živčani sustav, koji  koristi 30 istih neurotransmitera kao mozak te ima više od 100 milijuna neurona. Kad smo zabrinuti, milijuni receptora koji su ugrađeni u probavni trakt burno reagiraju na strah i tjeskobu ubrzavanjem ili usporavanjem probave, što za posljedicu može imati mučninu, proljev i žgaravicu, pojašnjava Oz. 

Savjetuje da za liječenje želučanih problema povezanih s tjeskobom i nervozom isprobate matičnjak. Da biste smirili želudac, dva puta na dan uzmite čaj od 400 mg matičnjaka koji će vas umiriti, ublažiti srčane tegobe uzrokovane nervozom te poboljšati san. Zauzmite integrativni pristup brigama i usredotočite se na vezu um-tijelo, savjetuje dr. Oz. 

Umjesto da probleme gurate pod tepih, odvojite 15 minuta te priznajte sami sebi da imate problem i da se zbog toga brinete. Potom materijalizirajte ono što vas muči. Primjerice, sastavite popis briga koje najčešće zaokupljaju vaše misli ili kalendar nadolazećih stresnih događaja koje ne možete izbjeći. Taj jednostavan trik omogućit će vam da unaprijed razradite strategiju te se suočite i pozabavite s problemom prije no što od muhe napravite slona, zaključuje liječnik.

Prirodni eliksir protiv tjeskobe

Pomiješajte jednu žličicu limunova soka, jednu žličicu mljevenog đumbira i pola žličice meda te mješavinu uzimajte tri puta na dan. Naime, dok se konvencionalna medicina zabrinutošću bavi na fiziološkoj razini, holističkim se pristupom analizra stanje uma, tijela i duha kako bi se pronašao uzrok energetskog disbalansa.
Ovaj tradicionalni indijski lijek dovodi tijelo u ravnotežu upravo povećavajući energiju u probavnom sustavu i smanjujući višak energije u umu. I suvremena istraživanja, tvrdi Oz, potvrdila su da sok od limuna snižava krvni tlak i jača kapilare, đumbir smiruje želudac, a med kontrolira nestabilnu razinu šećera u krvi, koja se javlja kao posljedica zabrinutosti. 

Dobre i loše strane briga

Zabrinutost može biti korisna ako vas motivira da štedite za budućnost. No ako uvijek očekujete najgori scenarij te se ne možete osloboditi zloslutnog pitanja “A što ako...?”, brige će postati toksične za zdravlje, upozorava dr. Oz.

Mirisno opuštanje

Kad vam zatreba brzinsko smirenje - isprobajte moć aromaterapije. Ugodni mirisi eteričnog ulja bergamota, lavande i eukaliptusa putuju ravno do amigdale – centra u mozgu u kojemu ‘stanuju’ strah i tjeskoba. Moćni mirisi stvaraju trenutni osjećaj smirenosti te dolazi do snižavanja krvnog tlaka, tvrdi liječnik. 

Brige se dijele na realne i hipotetske 

Podijelite li anksioznost u dvije kategorije, postat ćete svjesniji njihova mehanizma i onoga što ih pokreće, kaže suradnica dr. Oza, doktorica psihologije Ramani Durvasula. Jednu skupinu čine strahovi koje pokreću stvarni problemi, a drugu hipotetski problemi i strahovi. Stvarni su povezani s konkretnim akcijama koje treba napraviti odmah, poput odlaska liječniku, a hipotetske oni koji se vjerojatno nikad neće dogoditi, ali nam troše dragocjenu mentalnu energiju. 

Detoksikacijom misli do novog pogleda na svijet

Riječi “uvijek” i “nikad” izbacite iz rječnika i iz svojih misli jer one uvijek pokreću nemir. Ne stvara nemir ono što što nam se događa nego ono što si kažemo. Moramo postati svjesni svojih misli i pročistiti ih od takvih toksičnih riječi jer će nam se urezati u mentalni kod i prijeći u naviku od koje je teško osloboditi se, pojašnjava dr. Oz. 

Duboko disanje pomaže trenutno i ne košta ništa

Opuštanje tehnikom dubokog disanja najbolje je rješenje za pročišćavanje negativnih misli, a samo pet minuta na dan može vas osloboditi stresa i nemira. Sejdnite, pronađite položaj u kojem se osjećate udobno i zatvorite oči. Postavite ruku na trbuh i usredotočite se na disanje. Nakon samo pet minuta utišat ćete negativne poruke koje kolaju vašim mislima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije