Obratite pažnju

Često se budite s glavoboljom i neobjašnjivim umorom? Saznajte moguće razloge za to

glavobolja
18.12.2020.
u 07:21

Jutro bi trebalo biti dio dana u kojem imamo najviše energije. No neki se ljudi jutrima bude umorni i s glavoboljama koje često potraju satima.

Buđenje s glavoboljom, vrtoglavicom i neobjašnjivim umorom zvuči kao najgori mogući jutarnji scenarij, a isti se događa mnogim ljudima. Ako ste i vi od jedni od njih te ako se taj scenarij neprestano ponavlja, postoji nekoliko razloga koji mogu biti uzrok toj pojavi. Ljepotaizdravlje.hr donosi potencijalne razloge i načine na koje jutarnju glavobolju i umor možete riješiti.

Što uzrokuje jutarnju glavobolju?

Gotovo svaka jutarnja glavobolja prouzrokovana je lošim, odnosno isprekidanim snom. Buđenje s glavoboljom jasan znak narušene kvalitete sna. Ako su glavobolje česte, vrlo vjerojatno se radi o nekom poremećaju spavanja poput apneje, koja može uzrokovati glavobolje zbog toga što mozak tijekom noći ne dobiva dovoljno kisika. Nesanica može dovesti do puno ozbiljnijih problema, a jedan od njih su i kronične glavobolje, odnosno migrena. Osim ovih uobičajenih i poznatijih poremećaja u spavanju, jutarnje glavobolje mogu biti prouzrokovane stiskanjem zubi te stiskanjem vilice u snu. Isto tako, poremećaji i ometanja u snu mogu imati svoj uzrok, a jedni od češćih uzroka lošeg sna su anksioznost te stres.

Što učiniti kako biste se riješili jutarnjih glavobolja?

Kako biste se riješili glavobolja i umora koji se pojavljuju odmah nakon buđenja, najprije morate pronaći uzrok. Ako sumnjate na poremećaj poput apneje ili nesanice, posavjetujte se sa stručnom osobom. Ako mislite da su glavobolje uzrokovane stresnim životnim periodom ili anksioznošću, poradite na kvaliteti života meditacijom, vježbanjem, zdravom hranom, unošenjem dovoljne količine vode, posvećivanjem sebi te smanjenom uporabom računala i pametnih telefona prije spavanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?