Naslovnica Vijesti

Česti problem kod žena: Kako prepoznati i liječiti ciste na jajnicima?

17. srpnja 2017. u 16:35 0 komentara 297 prikaza
Foto: Shutterstock

Ciste na jajnicima dobroćudne su pojave. Ispunjene su tekućinom i obavijene kapsulom sastavljenom od epitelnih stanica koje tu tekućinu luče.

Praktički sve žene tijekom života mogu barem jednom imati cistu jajnika - govori za Zdravlje na kvadrat prof. dr. sc. Vladmir Kukura.
Ciste na jajnicima najčešće se pojavljuju u vrijeme najvećih hormonskih oscilacija. 

Većina cista povuče se sama od sebe u roku od tri mjeseca, a dijele se na funkcionalne i nefunkcionalne.

Funkcionalne ciste na jajnicima nastaju kada ne dođe do ovulacije, one su najčešće folikularne ciste te mogu narasti od 3 - 6 centimetara. Dok nefunkcionalne ciste nastaju kada tkivo koje inače normalno oblaže unutrašnjost maternice raste izvan nje.

KAKO PREPOZNATI CISTE NA JAJNICIMA?

Ciste na jajnicima mogu biti posve bezopasne, ali mogu i ozbiljno ugroziti reproduktivno zdravlje žena. 

Najviše problema stvaraju endometriotične ciste. One mogu poremetiti ovulaciju, ako su proširene mogu napraviti dosta priraslica pa ne može doći do oplodnje jajne stanice - govori dr. Kukura.

Simptome ciste na jajniku žena neće osjetiti dok cista ne naraste do 3 ili više centimetara.

Onda se može dogoditi da žena ima pritisak na trbuhu, da ima bolove. Najveći problem je, ako je zbog ciste volumen jajnika povećan, kod nekih kretnji (vježbanja, plesa) mogu se zarotirati oko svoje osi, poremeti se cirkulacija jajnika i to je onda hitno stanje - upozorava Vladimir Kukura. 

KOJU METODU LIJEČENJA ODABRATI?

Liječenju cista na jajnicima može se pristupiti na nekoliko načina. Može se dati hormonska terapija u drugome dijelu ciklusa kada u tijelu nedostaje progesterona, a opcija je i liječenje kontraceptivima.

U slučaju da ciste dugo perzistiraju, rastu, postoji metoda pukcije ciste - savjetuje dr. Kukura. 

Međutim, problem kod punkcije je što se cista može ponovno vratiti jer nije uništen epitel koji luči tekućinu.

Zato se u KB Merkur radi sklerozacija takvih jajnika. Kad ispraznimo tekućinu, napravimo replasman 95 postotnog alkohola koji uništava taj epitel - objašnjava Pročelnik Kukura.

Ciste se mogu liječiti i kirurškim putem, u današnje vrijeme laparoskopski, no punkcija je najmanje invazivan postupak napominje dr. Kukura, prenosi Zadovoljna.hr.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.