Realizacija velikih infrastrukturnih projekata

Ceste, elektrane, plinovodi - u 2023. kreću milijunski projekti

izgradnja
16.10.2022.
u 20:02

Plan federalnih vlasti je sjeverni dio koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Doboja, završiti do kraja 2025. godine, čime će biti puštena u promet nova 63 kilometra autoceste

U kriznom vremenu, koje svoj danak uzima u iznimnom porastu cijena svih vrsta proizvoda, pa tako i repromaterijala i energenata, vlasti unutar BiH pokušavaju pronaći model koji će jamčiti održavanje utvrđene dinamike realizacije velikih infrastrukturnih projekata, a na tom putu od strateškog je značaja podrška koju BiH dobiva od financijskih institucija Europske unije, piše Večernji list BiH.

Novi kilometri

A da se u tomu uspijeva, svjedoče i izjave koje je nedavno za Večernji list dao federalni ministar prometa i veza Denis Lasić koji je kazao kako su ovoj godini planirali raspisati natječaje za još pet dionica, uz naglasak kako su ih do sada već objavili za četiri dionice, i to Medakovo - Ozimice, tunel Prenj, Mostar sjever - Mostar jug i Kvanj - Buna. Ostala je još jedna, i to na sjeveru - Ozimice - Poprikuše i za nju će se objaviti natječaj do kraja godine.

Plan federalnih vlasti je sjeverni dio koridora kroz Bosnu, od Sarajeva do Doboja, završiti do kraja 2025. godine, čime će biti puštena u promet nova 63 kilometra autoceste. Na jugu su natječaji u tijeku i bit će do kraja godine ugovorene dionice te raspisani natječaji za sve dionice, osim od Bradine do tunela Prenj i od tunela Prenj do Mostara sjevera jer su te dionice u fazi projektiranja.

Ove godine bit će okončane procedure izbora izvođača i početak radova za novih 17,7 kilometara autoceste. Ovaj investicijski ciklus vrijedan je 318 milijuna KM. Riječ je o dionicama Putnikovo Brdo - Medakovo (8,5 km) i Mostar jug - Kvanj (9,2 km).

Završetak izgradnje koridora Vc prioritetni je infrastrukturni projekt za BiH, a tako i za Europsku uniju, kao dio plana ekonomskih investicija za zapadni Balkan, potvrdio je nedavno i prvi čovjek Autocesta FBiH Elmedin Voloder.

Dodao je kako JP Autoceste FBiH ima dobru podršku europskih partnera za sve projekte te je od europskih banaka dobio pozitivne signale i za financiranje Jadransko-jonske autoceste. Imajući u vidu kako je koridor Vc paneuropski prometni koridor, Europska unija do sada je kroz svoje programe podržala njegovu izgradnju bespovratnim sredstvima u iznosu većem od 297 milijuna eura.

Osim prometnica, realizacija drugih projekata također ide utvrđenim planom, a posebnu važnost imaju oni koji se odnose na obnovljive izvore energije, čijom realizacijom BiH provodi “zelenu transformaciju”, jedan od važnih uvjeta na njezinu europskom putu.

Vlada Federacije BiH podržala je nedavno inicijativu da kreditnim zaduženjima budu osigurana sredstva u ukupnom iznosu od 150 milijuna eura za realizaciju projekta Vjetroelektrane Poklečani. Riječ je o kreditima od po 75,000.000 eura kod Europske investicijske banke (EIB) i KfW-a. Elektroprivreda HZ HB, kao što je poznato, ima namjeru izgraditi ovu novu vjetroelektranu te time ojačati svoju poziciju predvodnika u proizvodnji struje iz obnovljivih izvora energije.

Navedeno je da se predviđa izgradnja 20 vjetroturbina jedinične snage do 6,6 MW i ukupne instalirane snage 132 MW te očekivane godišnje proizvodnje od oko 436,96 GWh električne energije. Među koristima ovog projekta navedeno je da bi njegovom realizacijom došlo do povećanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, a što bi doprinijelo ukupnom smanjenju CO2, što znači da ne utječe negativno na prirodnu sredinu. JP EP HZ HB d.d. Mostar će izgradnjom ove vjetroelektrane proširiti proizvodne kapacitete za 14,6 posto te povećati godišnju proizvodnju za približno 20 posto, a u isto vrijeme reducirati ovisnost o hidrološkim uvjetima i cijenama električne energije na tržištu. Također, realizacijom ovog projekta povećat će se i ekonomska konkurentnost, što rezultira konkurentnijim cijenama električne energije.

Program investicija

Projekt VE Poklečani uvršten je u program javnih investicija FBiH 2022. - 2024. godine, a u ovom dokumentu navodi se i niz drugih kandidiranih projekata, poput izgradnje brze ceste Mostar sjever - Široki Brijeg - granica RH, brze ceste Lašva - Travnik - Jajce, regionalnog plinovoda “Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, projekta otpornosti i konkurentnosti u poljoprivredi - ARCP. Među ostalima, namjera je realizirati i projekt modernizacije vodnih usluga u BiH, kao i onaj koji se odnosi na podršku zapošljavanju.

Inače, program javnih investicija Federacije BiH 2022. - 2024. godine sadrži 132 projekata: 61 projekt u provedbi, 67 kandidiranih i 4 projekta sa statusom “odobren”. Ukupna vrijednost svih projekata je 16,7 mlrd. KM, od čega se 7,1 mlrd. KM odnosi na projekte čija je provedba u tijeku, 8,7 mlrd. KM na kandidirane projekte i 804,95 milijuna KM na odobrene projekte. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?