Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Cesta Neum - Stolac omogućit će razvoj poljoprivrede i turizma na jugu Hercegovine

25. svibnja 2019. u 17:00 0 komentara 779 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Radovi na izgradnji magistralne ceste M17.3 Neum – Stolac, u dijelu koji pripada općini Neum, a koji bi ovaj jedini bosanskohercegovački grad trebala povezati s unutrašnjošću, u punom su jeku, piše Večernji list BiH.

Završeni su radovi na poddionici Stari Neum – Babin Do u dužini od 5,3 kilometra, Babin Do – Oštrovac dugoj 1,7 kilometra, tunel Oštrovac dug 190 metara te poddionica Oštrovac – Broćanac duga oko pet kilometara. Trenutačno se radi na eksproprijaciji zemljišta Hutovo – Cerovica te se sklapaju sporazumi za poddionicu Broćanac – Prapratnica. Eksproprijacija, tj. plaćanje zemljišta financira se iz vlastitih sredstava Javnog poduzeća Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo i sredstava koje je osigurala Vlada FBiH.

Rok izgradnje

Najveći pothvat na ovom projektu je izgradnja tunela Žaba, dugačkog čak 975 metara, koji počinje na lokaciji naseljenog mjesta Prapratnica, a završava u blizini naseljenog mjesta Hutovo na području općine Neum. Vrijednost radova je 23,057.197,66 KM, a izvode ih Euro–Asfalt i HP Investing. Tunel Žaba spada u zahtjevniju kategoriju tunela i podijeljen je u tri faze.

Prva obuhvaća iskop i primarnu oblogu, druga betoniranje tunela i sekundarnu oblogu, a treća su završni radovi (elektrovodovi, ventilacija i sl.). Uz glavni tunel, istodobno se radi i na pomoćnom dužine 730 m, koji je isključivo namijenjen za evakuaciju ljudi i za interventna vozila u slučaju nekih nesreća. Pri gradnji ovog tunela korišten je električni sustav miniranja, a važno je istaknuti da su na ovoj građevini projektirane i izvedene tri poprečne veze s pomoćnom cijevi. Zbog nepristupačnosti terena rad se odvija samo s jedne strane tunela. Rok za završetak radova predviđen je za listopad 2020. godine. Izgradnja tunela Žaba predstavlja još jedan korak realizaciji dugogodišnjeg projekta i približavanju Neuma i Stoca.

Značaj prometnice

Načelnik Neuma dr. Živko Matuško tvrdi da se na izgradnji ceste Neum – Stolac radi punim intenzitetom te se nada kako će radovi biti završeni prije ulaska Hrvatske u Schengen, što bi u suprotnom moglo stvoriti probleme za stanovnike Neuma. Ističe kako se izgradnjom ove ceste, osim pristupa obali i priobalnom prostoru, otvara i velika mogućnost za razvoj poljoprivrede i turizma na ovim prostorima.

Ova prometna dionica podijeljena je na dva lota. Izvođač radova na LOT 1 je Integral inžinjering a.d. Laktaši, a vrijednost radova je 6,027.207,03 KM, dok je izvođač radova na LOT 2 JV HP Investing d.o.o. Mostar i Putovi d.o.o. Grude, čija je vrijednost radova 5,924.253,83 KM. Sredstva za izgradnju ceste dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u FBiH, a financiranje je omogućeno kreditom Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj i Svjetske banke.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.