Zagvozd

Cesta koja ne vodi nigdje ipak ima cilj, a sve raduje ona brza Mostar - Imotski

Cesta Zagvozd
PIXSELL
13.01.2023.
u 14:40

S vremena na vrijeme, kada Večernjakovce put od hercegove zemlje odvede u Dalmatinsku zagoru ili Makarsko primorje, pa dok razgledavamo okolicu prilikom spuštanja prema sada već čuvenom tunelu Sveti Ilija, bacimo pogled nalijevo i vidimo cestu koja počinje ili završava – nigdje. Iza nje ili ispred nje su kamen i raslinje, a samo nedostaje da neki umjetnik nekako oslika taj kamen i pretvori ga u tunel pa da netko zbunjeno skrene, ne daj Bože. Ovih su dana o tome izvijestili regionalni mediji i “nadrapalo” je malo mjesto u Dalmatinskoj zagori poznato po jednom od deset najboljih i najoriginalnijih projekata jugoistočne Europe – “Glumci u Zagvozdu”.

Turistički kraj

U Zagvozdu je načelnik Miroslav Gaće koji se trudi unijeti živost u mjesto koje postaje pravi turistički kraj s brojnim kućama za odmor. Objasnio nam je i kamo će voditi sporna dionica.

Foto: PIXSELL

– Na području Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) planirano je trajno odlaganje otpada na području općine Lećevica. Voditelj projekta pod nazivom “Regionalni centar čistog okoliša” (RCČO) je SDŽ. U sklopu projekta planirane su i pretovarne stanice od kojih jedna i na području općine Zagvozd – objašnjava nam načelnik. Spomenuta cesta vodit će prema toj budućoj pretovarnoj stanici za koju je raspisan javni poziv za izvođenje radova i očekuje se u bliskoj budućnosti početak radova.

– Znači predmetna cesta vodi u buduću pretovarnu stanicu koja se radi u sklopu projekta “RCČO” Lećevica – kaže nam načelnik. Pitamo ga što on kaže na činjenicu da je projekt sada glavna tema u medijima, ali ne baš u pozitivnom kontekstu.

Foto: PIXSELL

– Nažalost, u pravu ste da je sada predmet ismijavanja, a svatko tko želi, može vrlo jednostavno doći do informacije. Naravno, ako želi znati o čemu je riječ. Zahvaljujemo na realnom upitu – iskreno će načelnik. Priznajemo mu da smo mi mislili da taj izlaz ima veze s brzom cestom Mostar – Široki Brijeg – Grude – Imotski – Zagvozd. Demantira nas, ali i on se raduje spomenutoj brzoj cesti.

Povezivanje jednog naroda

– Svaki infrastrukturni projekt hvale je vrijedan i zaslužuje svaku pohvalu i podršku. Osobito cestovni koji povezuje dva mjesta, jedan narod, na dvije lokacije, pa i šire. Svaka nova prometnica projektira se s novim pravilima i propisima te samim time utječe i na sigurnost u prometu. Suvremenije i sigurnije prometnice donose bržu povezanost i bitno utječu na razvoj područja kroz koje prolaze. Ne trebamo spominjati da je tamo gdje je loša prometna infrastruktura lošiji i sporiji razvitak tog kraja i da tu dolazi do stagnacije i iseljavanja. Zaključak je sljedeći za oba kraja: brža i sigurnija komunikacija, zaustavljanje iseljavanja, još veći i bolji uvjeti za razvitak tog kraja. Osobito općine Zagvozd koja je povezana autocestom s kopnom i tunelom Sv. Ilija s morem te postaje kulturna i turistička destinacija. Stoga podržavamo i pozdravljamo realizaciju projekta cestovne povezanosti Zagvozd – Mostar – zaključio je načelnik Gaće za Večernjak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?