KRITIKA SARAJEVU

Centralističke snage koče BiH prema EU

Europski parlament
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
29.01.2014.
u 09:36

Predlaže se spajanje određenih županija i promjena nadležnosti

U prijedlogu rezolucije o BiH, koju će razmatrati i o njoj glasovati Europski parlament (EP), zacrtan je jasan pravac djelovanja nove Europske komisije s pozivom da se snažnije angažira u BiH, preporučuje se ustavna rekonstrukcija zemlje, te se oko aktualnih prijepora vezanih uz ustavne promjene u slučaju ‘Sejdić - Finci’ kritiziraju ‘centralističke’ snage. O dokumentu koji je već prihvatio Vanjskopolitički odbor tijekom zasjedanja u Strasbourgu sljedećeg tjedna glasovat će EP.

Inicijativa EU-a

“Europski parlament pozdravlja sporazum od šest točaka postignut u Bruxellesu 1. listopada 2013., ali žali zbog opstrukcije centralističkih snaga u njegovoj provedbi, ističe kako je važno slijediti načela federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao put BiH u EU”, stoji u jednoj od točaka rezolucije. Time se praktično kritiziraju bošnjačke stranke SDP i SDA koje se opiru provedbi u praksu jednakopravnosti naroda, što je precizirano na sastanku u Bruxellesu s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom da nijedan narod neće drugome birati predstavnike u vlasti. Pri tome je važno što se uvodi načelo federalizma kojim se nastoji u istu ravan postaviti tri konstitutivna naroda. “Poziva se Komisija da dodatno ojača napore kako bi se proveo sporazum ‘Sejdić - Finci’ koji jamči jednaka prava za sve konstitutivne narode i građane, što će imati ključnu ulogu u provedbi ciljeva na dnevnom redu EU-a uključujući i učinkoviti sustav dobrog upravljanja, demokratski razvitak i gospodarsko blagostanje i poštovanje ljudskih prava”, stoji u dokumentu o kojemu će europarlamentarci glasovati u utorak, 5. siječnja. Ustavne reforme Europski parlament će u usuglašenom dokumentu postaviti, također, u vrh prioriteta za napredak zemlje.

Diskriminacija

“Ustavna reforma ostaje ključna za transformaciju BiH u učinkovitu i potpuno funkcionalnu državu. Poziva se Federacija da razmotri konkretne prijedloge u tom smislu, uključujući spajanje nekih županija i raspodjelu nadležnosti, kako bi se pojednostavila svoja složena institucionalna struktura, kako bi se osigurala uravnoteženija zastupljenost svih konstitutivnih naroda i građana, kako bi se uklonila nacionalna diskriminacija i da bi bila učinkovitija, jeftinija i odgovornija svojim građanima”, stoji u prijedlogu rezolucije koju je inicirala zastupnica Doris Pack. U dokumentu se kritizira Daytonski sporazum te se poziva na snažnije angažiranje institucija EU u približavanju zemlje Uniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?