Policijske agencije upozoravaju građane da zamijene svoje isprave prije ljetnih gužvi

Čekanje na isprave 15-ak dana, ljeti se čeka i do mjesec dana

ddd
20.05.2015.
u 09:17

Policijske agencije u BiH već su prethodnih dana upozoravale građane da već sada izvrše zamjenu osobnih dokumenata kako bi izbjegli gužve koje su posebno karakteristične za vrijeme ljetnih mjeseci. Tako su, primjerice, u Sarajevu, prema pisanju Klixa, građani već požurili uputiti zahtjev za izdavanje putovnica kako bi do ljeta bili spremni za putovanja i godišnje odmore.

Prošlogodišnja razina

Iz MUP-a SŽ-a su kazali kako ima većih zahtjeva, ali kako je broj na prošlogodišnjoj razini. Prema podacima Odjela za putne isprave MUP-a SŽ, u prva četiri mjeseca ove godine broj izdanih putovnica iznosio je 21.057. Za svibanj, tj. od 4. do 12. svibnja, broj zahtjeva za nove putovnice je 3146, a maksimalan broj putovnica izdanih u jednom danu je 545 na dan 11. svibnja. I u RS-u su pozvali na promjene putnih isprava građana kako bi izbjegli gužve na šalterima i nepotrebna čekanja. Kako je za “Nezavisne novine” potvrđeno iz CJS Prijedor, u prva tri mjeseca ove godine izdano je 4070 osobnih iskaznica, 2439 vozačkih dozvola te 2070 putovnica. Iz istog odjela su kazali kako će uslijediti sezona godišnjih, a samim time se povećava i broj zahtjeva za izdavanje novih osobnih dokumenata. Na osobne dokumente se sada čeka 15-ak dana, dok kod velikih gužvi ljeti zna biti i mjesec dana. Nije neuobičajeno ni u drugim gradovima, ali ni u hrvatskom konzulatu u Mostaru. Kako nam je kazao generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša, gužvi ima, ali nije ništa neuobičajeno.

Ništa neuobičajeno

- Nešto više zahtjeva je od polovine svibnja do 15. kolovoza. Najviše je u svibnju maturanata, koji idu na maturalne zabave, koji žele studirati u RH, zahtjevi za bebe koje će ići na ljetovanje, građani koji žive u Njemačkoj i Austriji pa za vrijeme godišnjih ovdje izvade dokumenta za 102 KM umjesto 110 eura koliko bi tamo plaćali, kaže nam Pleša dodavši kako su sve to potpuno normalne gužve. Što se tiče čekanja na dokumente, kazao nam je kako se na putovnicu, uz veliki napor zaposlenih, čeka 40-ak dana. Pleša nam je kazao kako generalni konzulat najbrže izrađuje dokumente, te količinski ima i kao svi konzulati zajedno u BiH. Kazao je kako je njihova ažurnost zahvaljujući zaposlenicima u Generalnom konzulatu u Mostaru.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije