Skupina za izmjenu Izbornog zakona

Čeka se suglasnost oko ključnih političkih pitanja

Izborni zakon
06.02.2016.
u 07:00

Međuresorna radna skupina za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH trebala bi sredinom sljedećeg tjedna u Čitluku održati novi radni sastanak da bi se postigla određena finalizacija procesa izmjena Izbornog zakona BiH.

Član ove radne skupine Borjana Krišto iz HDZ-a BiH izjavila je Srni da, prema planu i dinamici rada ovog tijela, ima još pitanja u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH o kojima se članovi nisu izjasnili. “O nekim pravno-tehničkim pitanjima postoji određeni stupanj suglasnosti, ali o određenim stvarima se nismo referirali. Znači, sada treba preći sve to što je ostalo i pokušati dostići određeni stupanj suglasnosti na razini Međuresorne radne skupine”, rekla je Krišto.

Prema njezinim riječima, unutar te skupine još ne postoji suglasnost o izmjenama izbornog zakonodavstva kada je riječ o važnim političkim pitanjima koja se tiču provođenja presude Europskog suda za ljudska prava, odnosno izbora članova u Predsjedništvo BiH, izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta BiH, odluke Ustavnog suda za grad Mostar, kao i nekih drugih pitanja. “Tu su i neke druge stvari iz domene neposrednog izbornog zakonodavstva, poput izbornog praga i biračkih odbora, gdje postoje suprotstavljeni politički stavovi i pogledi na njihovo konačno definiranje”, kaže Krišto.

Ona ne vidi da tu, za sada, postoji neka suglasnost, pa ostaje za vidjeti što se može dogovoriti na idućem zasjedanju.

Ranije je najavljeno kako bi članovi skupine na sljedećem zasjedanju trebali razmatrati i novo poglavlje Izbornog zakona BiH koje se odnosi na ponašanje medija tijekom predizborne kampanje.

Predloženo je da tim poglavljem budu obuhvaćene i mjere koje će vrijediti za pisane medije.

U vezi s tim, član Radne skupine Mirko Šarović (SDS) predložio je da dužnosnici, ako su kandidati na izborima, tijekom predizborne kampanje ne trebaju biti zastupljeni u medijima u svojim redovitim djelatnostima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije