Predsjednik Federacije BiH

Čavara: Ustavni sud FBiH ima kvorum za rad današnjim imenovanjem tri suca

19.10.2022.
u 16:15

Na osnovu ovog imenovanja, ističe Čavara, da je popunjeno Vijeće za vitalni nacionalni interes i da Ustavni sud može normalni raditi i da ima kvorum za rad.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izrazio je zadovoljstvo što je Dom naroda Parlamenta FBiH okončao izbor sudaca Ustavnog suda FBiH i imenovao troje sudaca - Ajšu Softić, iz reda bošnjačkog naroda, Mirka Milićevića, iz reda hrvatskog naroda, kao i Branimira Orašanina, kandidata iz reda srpskog naroda.

- Dosta se danas izvadilo iz konteksta što je rečeno, ja sam rekao da je procedura jasno definirana Ustavnom, koja definira da predsjednik Federacije imenuje suce Ustavnog suda FBiH na prijedlog Viskog sudskog i tužiteljskog vijeća i uz suglasnost potpredsjednika FBiH predlaže Domu naroda na potvrdu – rekao je Čavara.

Na osnovu ovog imenovanja, ističe, da je popunjeno Vijeće za vitalni nacionalni interes i da Ustavni sud može normalni raditi i da ima kvorum za rad.

Podsjetio je da su na listu za troje imenovanih sudaca dali suglasnost potpredsjednici Federacije Melika Mahmutbegović i Milan Dunović, ali da se nisu složili o izboru četvrtog suca, Dubravka Čampare.

- Oni su rekli da su spremni dati suglasnost na tri kandidata s obzirom da se procedura ne može dalje nastaviti i da bi došli u situaciju da nemamo Ustavnog suda. Onda sam donio odluku koja sadrži tri, a ne četiri imena – kazao je Čavara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?