dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH

Čavara: Uskraćeno nam je legitimno predstavljanje, je li to mir ili dominacija

Marinko Čavara
Fena
02.06.2023.
u 20:05

“Dio Bošnjaka vjeruje kako najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH može nekoga ugroziti ako participira jednako kao ostali narodi u vlasti”.

Marinko Čavara, član Predsjedištva HDZ-a i dopredsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine rekao je za N1 kako se nada da će "Hrvati imati legitimne predstavnike" i da je "mantra što dio Bošnjaka smatra kako najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH može nekoga ugroziti u vlasti".

Kaže kako je SDA ranije kao partner blokirala te razgovore o izmjenama Izbornog zakona.

“Sada imamo nove partnere i formirat će se povjerenstvo koje će to pokrenuti i implementirati odluke Suda BiH i Suda u Strazburu. Zašto bi bio problem nekome da jedan konstitutivni narod bira svoje legitimne predstavnike?! Izvan svake logike je da je to etnička podjela. Ako je nama to uskraćeno, želite li vi mir ili dominaciju nad nama”, pita se Čavara.

Kaže kako vjeruje da koalicijski partner iz Trojke to razumiju i da “dio Bošnjaka vjeruje kako najmalobrojniji konstitutivni narod u BiH može nekoga ugroziti ako participira jednako kao ostali narodi u vlasti”.

Kaže kako je prevažno da fukcionirao bez zastoja i da se treba maknuti od tema koje će nas dijeliti.

“U Vijeću ministara BiH se užurbano pripremaju zakoni koji se trebaju usvajati i koji će nas voditi ka EU. Dobili smo kandidatski status zbog ukupne situacije i rata u Ukrajini. Treba užurbano raditi i iskoristiti priliku”, kaže.

Dodao je i kako ne zna kako će formirati vlast u HNŽ i hoće li HDZ u partnerstvo sa SDA ili Trojkom te da će to odlučiti stranački lideri.

“Sad smo sa SDA formirali vlast u SBŽ, jer nije bilo druge opcije”, kaže  Čavara za N1.

“Crna lista na kojoj sam dospio je političke prilike. Netko je u State Departmentu vidio da nisam uradio nešto što su oni priželjkivali. Ne vidim razlog da budem na crnoj listi. Sve sam uradio u interesu BiH i nisam blokator jer to nisam mogao uraditi i pitanje je zašto nije tada formirana Vlada FBiH”, kaže Čavara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?