Predsjednik Federacije BiH

Čavara se nada da će Dom naroda prihvatiti prijedlog odluke o izboru sudija Ustavnog suda FBiH

Marinko Čavara
Fena
19.10.2022.
u 14:01

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara nada se da će na današnjoj izvanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine biti prihvaćen njegov prijedlog za imenovanje troje sudaca Ustavnog suda FBiH - Ajše Softić, kandidatkinje iz reda bošnjačkog naroda, Mirka Milićevića, iz reda hrvatskog naroda, kao i Branimira Orašanina, kandidata iz reda srpskog naroda.

Čavara je to kazao u obraćanju izaslanicima Doma, a na opasku predsjedatelja izaslaničkog kluba bošnjačkog naroda Jasmina Duvnjaka da bi od Čavare želio znati razlog zašto je važno pitanje imenovanja nedostajućih sudaca navedenog suda bilo na čekanju tri godine, Čavara je odgovorio da "svi imamo udjela, koji snose odgovornost u ovom procesu" i "da nije bilo političkog dogovora u FBiH" ne samo kad je riječ o imenovanju članova Ustavnog suda nego i izvršne i zakonodavne vlasti nakon izbora provedenih u Bosni i Hercegovini 2018. godine.

Čavara je u proteklom razdoblju prijedlog odluke o imenovanju navedenih troje kandidata za nedostajuće suce Ustavnog suda FBiH donio u suglasnosti s potpredsjednicima FBiH Milanom Dunovićem i Melikom Mahmutbegović, ali za četvrtog suda nije bilo suglasnosti.

Njega bi Dom naroda trebalo imenovati s kandidatske liste Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, prema jučerašnjoj izjavi Jasmina Duvnjaka, predsjedatelja izaslaničkog kluba bošnjačkog naroda, dok je danas Ivo Tadić u ime izaslaničkog kluba Hrvata u Domu naroda kazao da će ovaj izbor ostati kao dužnost narednom sazivu Doma ako se ne dogodi danas.

Izvanredna sjednica je u tijeku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?