posjet Vladi HNŽ-a

Čavara s pažnjom prati aktivnosti u HNŽ-u

22.06.2017.
u 16:21

Čavara je rekao kako će dati puni doprinos da se u cijelosti poštuju ustavne mjerodavnosti svih razina vlasti

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije sastao se danas s Marinkom Čavarom, predsjednikom Federacije BiH, koji boravi u radnom posjetu Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Herceg je govorio o najbitnijim aktivnostima Vlade od imenovanja do danas, ističući na poseban način stabiliziranje Proračuna, smanjenje financijskih dubioza, donošenje strateško-planskih dokumenata: Strategije razvitka HNŽ i Prostornog plana, te Akcijskog plana za realiziranje Reformske agende, priopćeno je iz Vlade HNŽ. 

Naglasio je učinjene iskorake u oblasti obrazovanja, energetske obnove javnih objekata, te razvojnih mjera poticanja gospodarstva, poljoprivrede i turizma. Podsjetio je i u ovoj prigodi na nepravedni Zakon o pripadnosti javnih prihoda prema kojemu HNŽ godišnje gubi oko 26 milijuna KM, te na zakone u svezi s poreznom reformom koji su u proceduri donošenja na federalnoj razini, a koji bi prema procjenama bili nepovoljni za županijske razine vlasti.

Tema razgovora bila je i odnos federalnih i županijskih tijela vlasti, posebice u oblastima u kojima postoji podijeljena mjerodavnost. Istaknuta je potreba snažnije suradnje u različitim oblastima, na poseban način cestogradnji, gdje je istaknuto pitanje južne trase koridora Vc, ali i ceste Mostar-Čitluk-Ljubuški, te ceste prema Neumu.

Čavara je zahvalio na srdačnoj dobrodošlici čestitajući predsjedniku Hercegu i Vladi na postignutim uspjesima. Kazao je kako s pažnjom prati aktivnosti u HNŽ i kako će dati puni doprinos da se u cijelosti poštuju ustavne mjerodavnosti svih razina vlasti. Posebno se osvrnuo na stanje u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, ističući kako Federacija kao suosnivač mora, zajedno s ostalim suosnivačima, učiniti dodatni napor kako bi se došlo do rješenja za financijsko stabiliziranje te bolnice.

Na sastanku su, pored predsjednika Hercega i Čavare, bili nazočni dr. sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ koji je govorio o stanju u zdravstvu HNŽ i potrebi da se Federacija BiH snažnije uključi u rješavanje financijskih poteškoća u toj oblasti, te Veselko Čerkez, predstojnik Ureda predsjednika i savjetnici predsjednika Čavare: Pavo Šljivić, Damir Džeba i Vinko Dumančić.

Nakon sastanka, upriličen je zajednički posjet Srednjoj građevinskoj školi Jurja Dalmatinca u Mostaru koja je obnovljen u sklopu projekta „Energetska učinkovitost u F BiH“ i predstavlja dobar primjer suradnje federalnih i županijskih tijela vlasti, priopćeno je iz Vlade HNŽ. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije