Predsjednik FBiH u Orašju

Čavara: Realizirati projekte efektne zaštite od poplava

orasje
Press služba
13.10.2015.
u 17:39

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, pomoćnik federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Zdravko Beljo sa savjetnicama predsjednika FBiH Suzanom Krišto i Ivanom Smoljo, posjetili su općinu Orašje. Sastanku je nazočio i direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sead Delić.
Domaćini susreta u zgradi Općine bili su:  načelnik Đuro Topić, pomoćnik Pero Baotić, predsjednica Općinskog vijeća Jelena Čolić, dopredsjednik Općinskog vijeća Mehmed Memišević, te zastupnik u Zastupničkome domu Parlamenta FBiH Blaž Župarić i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Đuro Delić.
Načelnik Topić upoznao je nazočne o prioritetnim problemima iz oblasti poljoprivrede koje treba riješiti, odnosno neisplaćenim poticajima zbog kojih su bili organizirani poljoprivredni prosvjedi i blokada granice kao i o nastavku posla komasacije zemljišta i proširenju kanalske mreže. Načelnik je podsjetio nazočne na sastanku da je u prošlogodišnjim poplavama oštećeno 2180 stambenih objekata, od kojih 400 još uvijek nije dobilo nikakva novčana sredstava za obnovu..
Predsjednik FBIH Marinko Čavara istakao je važnost jačanja suradnje na realiziranju projekata koji će omogućiti  saniranje oštećenih objekata i efektnu zaštitu od poplava, kako se ta strašna tragedija više ne bi ponovila.
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić izvijestio je prisutne da će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica uzeti prioritete općine Orašje za obnovu i na taj način pomoći infrastrukturne projekte, a u planu je i obnova 58 kuća na području Posavine kroz redovne aktivnosti Ministarstva. Također, Federalno ministarstvo može pomoći i nekoliko najugroženijih socijalnih slučajeva u obnovi obiteljskih kuća.  
Federalni ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić dodao je da će narednog tjedna biti završen posao oko potpisivanja ugovora sa izvođačima radova za šest projektnih aplikacija u sklopu Projekta hitnog oporavka od poplava: obnovu Doma kulture u Vidovicama, sanaciju ceste u Bijelićima – Kopanice, ceste u Bukovoj Gredi, ceste u Oštroj Luki, ceste Lepnica – Vidovice – Kopanice, te ekonomskog dvorišta ZZ „Agroobjeda“ Vidovice.
Direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Delić kazao je kako će se u Orašju izgraditi Centar za obranu od poplava za što već postoje osigurana novčana sredstava.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije