Rasprava o demokraciji

Čavara: Poticati mlade i žene da se bave politikom

Marinko Čavara
04.11.2015.
u 13:49

Predsjednik FBiH sudjelovao je u panel raspravi o stanju demokracije u Bosni i Hercegovini, te o mogućim pravcima poboljšanja demokratskih principa transparentnosti, učešća, reprezentativnosti i odgovornosti u bosansko - hercegovačkom društvu.

Panel raspravu je organizirao Nacionalni demokratski institut BiH, s ciljem procjenjivanja trenutnog stanja demokracije u BiH.
Središnje teme rasprave odnosile su na: izborni sustav u BiH, transparentnost i odgovornost vlasti, političko organiziranje i odgovornost prema javnom interesu, ulogu civilnog društva i politički stranaka u BiH, te njihovo međudjelovanje, inkluziju politički marginaliziranih grupa (s naglaskom na žene i mlade).
 
Predsjednik FBiH istaknuo je potrebu jačanja neovisnih medija koji će prenositi istinite i objektivne informacije neobojene interesima vlasnika ili određenih utjecajnih grupa. 

Također, kazao je da je potrebno ojačati društvo, zainteresirati članove društva za javni dijalog, te poticati mlade i žene da se bave politikom i aktivnije uključe u društveno – političke procese.

Što se tiče izbornog sustava u BiH, kazao je da trenutni Izborni zakon ima puno nedostataka, te da je potrebno napraviti model koji će ukloniti te nedostatke i omogućiti određene izmjene, s ciljem povećanja transparentnosti cijelog izbornog procesa i jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda i građana, priopćeno je iz Ureda predsjednika FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?