Predsjedatelj Zastupničkog doma

Čavara o neodržavanju sjednice Zastupničkog doma BiH: Nema konsenzusa

Zastupnički dom BiH
Fena
10.10.2023.
u 18:00

Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na čijem dnevnom redu se trebalo naći davanje suglasnosti za ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, je otkazana.

Problem je nastao zbog dva oprečna zahtjeva. Jedan je bio da se svi sporazumi sa dnevnog reda objedine, da se glasa zajedno za sve sporazume. Drugi stav je bio da se razmatraju pojedinačno.

S obzirom na to da nije postignuta suglasnost, odlukom Kolegija Zastupničkog doma u proširenom sastavu, sjednica je otkazana.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Marinko Čavara (HDZ BiH) je izjavio novinarima kako postoji parlamentarna većina, te se postavlja pitanje ima li političkog dogovora u vezi važnih pitanja koja treba Bosna i Hercegovina rješavati.

- Sukladno Poslovniku i na traženje europskih institucija i sukladno zakonu, da mi u roku od 15 dana trebamo dati suglasnost za ratifikaciju međunarodnih sporazuma, smatrao sam to jako važnim za sve narode i građane Bosne i Hercegovine. Međutim, danas smo vidjeli da ne postoji konsenzus, niti suglasnost, niti politički, da kažem, mogućnost da donesemo odluke koje su u interesu svih - naveo je Čavara, javlja Fena.

Dodao je kako su na sjednici proširenog Kolegija donijeli odluku da ove točke razmatraju drugom prilikom, što prije, a najkasnije 31. listopada, za kada je zakazana redovita sjednica Zastupničkog doma PSBiH.

- Nema konsenzusa. Ovih pet točkia koje sam predložio za hitnu sjednicu, ne vidim ni jednog razloga da svi ne podržimo. Međutim, vidio sam da će jedni glasovati protiv jednih točki, drugi protiv drugih, tako da na kraju kad zbrojimo, nećemo ništa usvojiti. Onda bi to bilo uzaludno zasjedanje, samo stvaranje dodatnih tenzija - kazao je Čavara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije