Godišnji sastanak EBRD-a

Čavara: Federaciji i BiH treba jači investicijski zamah, jača ekonomija

08.05.2019.
u 16:36

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nazočio je službenom otvaranju Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji se održava u Sarajevu od 7. do 9. svibnja.

„Godišnji sastanak Odbora guvernera Europske banke za obnovu i razvoj je značajan za Federaciju BiH i BiH, i zasigurno će privući sve one koji, na neki način, odlučuju o određenim projektima koji se tiču Bosne i Hercegovine. Ovi skupovi su dobra prigoda da se ljudi upoznaju, približe jedni drugima, da bolje upoznaju situaciju u BiH, te da mi upoznamo kakvi su mehanizmi funkcioniranja europskih institucija i svih onih institucija koje su sklone da pomognu BiH, i ne samo da pomognu, već imaju i svoj financijski interes. Iz tog razloga trebamo podupirati ovakve skupove, a isto tako, maksimalno ih iskoristiti, kako bi u budućnosti imali što bolje posljedice i efekte ovakvih skupova. Jasno je da Federaciji BiH i BiH treba jači investicijski zamah, jača ekonomija, kako bi prvenstveno omogućili što bolji život u BiH i kako bi omogućili da svi oni koji razmišljaju da odu bilo gdje iz BiH da ipak vide svoju budućnost i perspektivu u BiH. Nadam se da ćemo što prije formirati Vijeće ministara BiH, a samim time, dati i novi pokazatelj, nove smjernice koje će nova vlast poduzeti za razvitak BiH.“, kazao je Predsjednik Federacije BiH u izjavi za medije, priopćeno je iz Ureda predsjednika Federacije Bih.

U sklopu programa Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, za koji je prijavljeno više od 3.000 sudionika,  održana je Uvodna sjednica Odbora guvernera, te panel rasprava u kojoj su sudjelovali predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednik Vlade Republike Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, predsjednik Vlade Republike Albanije Edi Rama i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić. Tijekom trodnevnog programa, planirano je 40 pratećih događaja, među kojima i panel rasprave o pripremi malih i srednjih poduzeća za budućnost, mogućnostima ulaganja u zapadni Balkan i migracijama u regiji EBRD-a.

EBRD događaju nazoči 68 dioničara, zemalja koje čine strukturu Europske banke za obnovu i razvoj, a sve te zemlje predstavljaju ministri financija ili ekonomija, odnosno guverneri iz zemalja za Europsku banku i razvoj. Glavna tema Poslovnog foruma EBRD-a jest „Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta“, koja se odnosi na sve zemlje regije, kao i predstavljanje mogućnosti za ulaganja na području cijelog zapadnog Balkana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije