Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Čavara: Bošnjaci odluke Ustavnog suda uzimaju kao sa švedskog stola

25. veljače 2020. u 10:17 0 komentara 315 prikaza
Marinko Čavara

Jasno se pokazala situacija da bi probosanske snage, a to su u suštini prograđanske snage, odnosno proislamske i probošnjačke, odluke Ustavnog suda BiH uzimale kao sa švedskog stola, rekao je u intervjuu za Nezavisne novine Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

Prošlo je 15 mjeseci od općih izbora u BiH, a još nije formirana Vlada FBiH, Čavara kaže kako partneri razgovaraju kako što bolje reorganizirati Vladu FBiH novim resorima. 

- Postoje neki prevaziđeni resori, odnosno resori za koje je i Ustavni sud proglasio da ne mogu egzistirati na razini FBiH zbog ustavne podijeljenosti nadležnosti između FBiH i županija, objasnio je Čavara. 

- S druge strane, pokušavamo pronaći partnere s kojima možemo implementirati odluku Ustavnog suda BiH po pitanju legitimnog predstavljanja i zastupanja, sukladno temeljima Ustava BiH na osnovu kojeg je Ustavni sud i presudio i donio ovakvu odluku, kako bi onemogućili da se Hrvatima prvenstveno oduzima pravo na biranje svojih predstavnika, gdje je to Ustavom predviđeno da budu predstavnici hrvatskog naroda. Prema tome, to su naša temeljna načela. Imamo i jedan problem da određeni broj probosanskih snaga smatra da ne treba ništa mijenjati, da ne treba implementirati odluku Ustavnog suda BiH, da u postojećim okvirima Izbornog zakona treba dočekati sljedeće izbore i onda izabrati na svim mjestima gdje to mogu umjesto Hrvata svoje predstavnike i na takav način preuzeti potpuno vlast u FBiH, naglasio je Čavara. 

Komentirajući činjenicu da u Zastupničkom domu BiH ponovno postoje inicijative za izmjenu Izbornog zakona BiH, a da u njima ne sudjeluju predstavnici HDZ BiH, Čavara kaže kako na temelju rezultata posljednjih izbora HDZ BiH predstavlja hrvatski narod u BiH zajedno sa svim drugim strankama Hrvatskog narodnog sabora (HNS). 

- Ono što je simptomatično je da se pokušavaju nametati izborni propisi, pravila koja nisu sukladna Ustavu BiH, odnosno suprotna su odluci Ustavnog suda BiH o izbornom predstavljanju i zastupanju i zbog toga je jasno da su ti prijedlozi neprihvatljivi. S druge strane, imamo prijedlog Demokratske fronte (DF) koja faktički provodi Programsku deklaraciju SDA o građanskoj državi koja je u suprotnosti i s Daytonom i s Ustavom, ali, evo, to s obzirom na postojeće stanje medija u FBiH nije na takav način ocijenjeno, nego čak naprotiv, navodi Čavara. 

- Očito da ima partnera za razgovore, ali činjenično nema partnera za dogovor. Jasno se pokazala situacija da bi probosanske snage, a to su u suštini prograđanske snage, odnosno proislamske i probošnjačke, odluke Ustavnog suda BiH uzimale kao sa švedskog stola. Uzimali bi samo ono što im se sviđa, tražili bi da Tužiteljstvo i visoki predstavnik kazne one koji ne provedu te odluke, a ono što se njima ne sviđa - to uopće nije važno i to ne treba provoditi, tako da u takvoj konstalaciji odnosa teško možemo doći do partnera za dogovor, rekao je Čavara. 

Dodao je kako upravo iz tog razloga imamo situaciju da se ni nakon toliko mjeseci od održavanja izbora ne može implementirati ni odluka Ustavnog suda BiH, ni rekonstrukcija Vlade FBiH, niti izabrati nove predstavnike FBiH.

Na uput postoji li mogućnost da stara Vlada FBiH dočeka neke nove izbore, Čavara izražava nadu da neće, ali kaže kako  teoretski postoji mogućnost kada se pogleda ovo što je 
rekao, da partnera za razgovor ima, a da za dogovor očito nema. 

- Postojeće stanje odgovara, ovo kako sam pobrojao tzv. probosanskim, prograđanskim snagama... U suštini sve je to jedan narod, jedna vlast u BiH, prvenstveno u FBiH. To je ono što je problem ovih dana i što svaki dan izaziva novu krizu, jer se pokušavaju na takav način urediti odnosi, pa se javno zagovara građanski model koji u Daytonu nije prepoznat, istaknuo je predjednik FBiH. 

- U Daytonu je prepoznat model koji omogućava pravo svim konstitutivnim narodima, prema tome jasno je što je čija namjera, samo je pitanje koliko to predstavnici međunarodne zajednice razumiju, odnosno moram biti otvoren do kraja - koliki je dio njih i korumpiran, naglasio je Čavara. .

Na upit hoće li on biti novi-stari predsjednik Federacije BiH, kaže kako to ne bi želio, ali ukoliko stranka - HDZ BiH i čelništvo HNS-a odrede tako. 

- Nisam se ni prošli put puno pitao, rekli su da sam kandidat i to sam prihvatio, ali o tom-potom. Kad dođe do toga onda ćemo razgovarati i reći kakav tko ima stav, rekao je Čavara za Nezavisne. 

Kaže kako je želja HNS-a i HDZ-a BiH, da ove godine budu izbori u Mostaru, da se mora dogovoriti model izbora i da, na kraju krajeva, nikakva više nije tajna - SDA i HDZ BiH su se dogovorili oko modela izbora u Mostaru, samo nisu dogovorili o promjeni Statuta, na čemu SDA insistira. 

- Znači ne prihvaćaju nikakav model izbora dok se ne riješi, po njima, izgled Statuta Mostara, što apsolutno nisu dvije povezane stvari i zbog toga na neki način tapkamo u mjestu. S druge strane, mi moramo imati izbore u Mostaru i omogućiti svim stanovnicima tog grada da glasaju i biraju svoju lokalnu vlast, pojasnio je Marinko Čavara. 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.