projekt "Access"

Caritas BiH pokušava podići svijest o problemima osoba s invaliditetom

invalidi
31.10.2023.
u 18:24

Caritas BiH u okviru projekta "Access" analizirao je pristupačnost lokalnih zajednica za osobe s invaliditetom i na temelju provedenih analiza pripremljen je cjelovit izvještaj za Vogošću, Tuzlu, Mostar, Goražde, Travnik, Bihać, Livno, Bijeljinu, Prijedor, Doboj, Trebinje, Foču, Banja Luku, Istočno Sarajevo i Brčko Distrikt.

Izvještaj sadrži analizu 217 javnih objekata i površina, a za svaku lokalnu zajednicu u prosjeku je analizirano 14 objekata i površina, izvijestili su iz Caritasa.

Na mrežnoj stranici Caritasa BiH dostupno je 15 zasebnih izvještaja za svaku lokalnu zajednicu obuhvaćenu analizom, kao i jedan cjelovit izvještaj koji objedinjuje rezultate za svih 15 lokalnih zajednica, prenosi Katolička tiskovna agencija (KTA).

Cilj spomenutih analiza bio je upoznati javnost s problemom pristupačnosti kao i podići svijest o tome s kakvim se preprekama, pri ostvarivanju svojih osnovnih prava suočavaju osobe s invaliditetom, te dati doprinos u izgradnji inkluzivnog i pristupačnog okruženja.

U okviru analize ponuđene su i smjernice za unaprjeđenje pristupačnosti s ciljem da se potaknu donositelji odluka, kao i nadležne službe, da reagiraju u skladu sa svojim mogućnostima.

Analizu su radile osobe s invaliditetom iz lokalnih zajednica na temelju zajedničkog priručnika koji sadrži detaljne upute za analizu arhitektonske pristupačnosti.

Projektom "Access", koji se realizira zahvaljujući financijskoj potpori Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, Caritas BiH želio je dati svoj doprinos u unaprjeđenju pristupačnosti za osobe s invaliditetom u 15 lokalnih zajednica u BiH, te u podizanju svijesti u javnosti o značaju pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Objava ovih izvješća bila je posljednja planirana aktivnost u projektu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije