BROJKE RASTU u hravtskoj

Capak: Preminula djevojčica od 12 godina, imala je višestruke komorbiditete

17.03.2021.
u 11:26

Stožer održava svoju redovnu konferenciju za medije. U Hrvatskoj bilježimo rast novozaraženih, a Stožer apelira na građane da se drže mjera i da se ponašaju odgovorno.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1 445 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5490. Među njima je 889 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 84 pacijenta. Preminulo je 12 osoba. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 253 310 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5709 preminulo, ukupno se oporavilo 242 111 osoba od toga 418 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 18 828 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1 447 365 osoba, od toga 8 676 u posljednja 24 sata, priopćio je Stožer. Najmlađa preminula osoba je djevojčica od 12 godina. Imala je multiple komorbiditete iz kardiološkog spektra. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da u ovom tjednu imamo porast od 46 posto nego u prošlom tjednu. Udio pozitivnih danas je 16, 7. Na AstraZenecu je prijavljeno 0,5 posto nuspojava. Na Pfizer također 0.5, a na Modernino je mali broj pa se ne može dobiti postotak. Hrvatska je prema visini incidencije na 7. mjestu u EU. Razlika između Pfizera i AstraZenece po pojavnosti nuspojava nema. Nuspojave su blage prirode, a imali smo svega nekoliko prijava. Smrt 91- godišnjakinje HALMED je izvijestio da nema povezanosti između smrti žene s cjepivom", kazao je Capak. 

Capak je rekao da nema nekih posebnih žarišta. "Karakteristično da incidencija raste u primorkim županijama, na kontinentu je nešto bolja. U većini zemalja u okruženju i u zemljama EU imamo veći broj i ne možemo očekivati da se neće preliti i na Hrvatsku. Imamo nove varijante. Imamo veći broj okupljanja ljudi na jednom mjestu", kazao je Capak. "Podatak od 30 posto je dobiven od KoHOM-a. Mi mislimo da je to manje. To je teško govoriti to je telefonska anketa. Mislimo da je to manje, ali prikupljamo podatke", kazao je Capak.  Što se tiče preminule djevojčice Capak je kazao da je imala kardiološke komorbiditete te da čekaju još dokumentacije.

"Obavijestio sam nadležne institucije. Dolaze djelatnici iz policije na razgovor. Apsolutno će biti daljnjeg postupanja. Riječ je o izrazito tepkom i moralno djelu, kaznenom djelu", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije