Selo Kaluđerica

Čamcem idu na posao i u školu, ali i prevoze mrtve

22.11.2015.
u 07:00

Zaselak je netaknuta priroda s čistom, izvorskom vodom, na pašnjacima pasu krave i ovce

Život na otoku za mnoge je neostvaren san, osobito ako žive u BiH, gdje je to nemoguće ostvariti. Ili ipak nije. Dvadeset kilometara od središta Banje Luke smjestila se Kaluđerica, zaselak u kojem živi desetak stanovnika, a ono što je najzanimljivije jest činjenica da se do ostatka svijeta može samo čamcem jer bi plivanje u hladnom Vrbasu bilo suviše riskantno, piše Večernji list BH.

- Cijeli život vozim se čamcem i mirovinu sam zaradio na ovaj način. Uvijek sam se prevozio, svako jutro na posao. Djeca su u školu išla čamcem. Namirnice smo prevozili čamcem. I kad netko u bolnici umre, morali smo ga prevoziti čamcem, govori Boško Bajić iz tog zaselka. Petar Bajić govori da je najteže kad je vrijeme loše.

- Kad je jako nevrijeme, nema prolaska, a najopasnije je kad bude jak vjetar i oluja. Tada vjetar sve nosi, strašno to djeluje, govori Petar. U Kaluđerici je sve čisto, radi se o prirodi koja ničim nije okaljana. Ništa motorizirano se nije kretalo ovim krajem. Na svakom dijelu šume mogu se pronaći izvori. Voda je tako čista i pitka. Na pašnjacima pasu krave i ovce.

- Teško je doći do kuća i zato su se jedni odselili, a drugi prešli na lijevu stranu Vrbasa. Danas su ostale tri kuće u kojima živi desetak ljudi. Kažu da su se obraćali lokalnim vlastima, ali pozitivnih odgovora o izgradnji, barem pješačkog mosta, nije bilo. Čak ni čamac nisu dobili od Općine, a o mostu i ne govore. Kozja staza i ubuduće će ostati jedina cestovna komunikacija do magistralne ceste do Kaluđerice. Iako im nije drago živjeti na ovakav način, vjerujemo da im mnogi zavide. Odsječeni od svijeta, a opet tako blizu svijetu...

Suvremeni "Robinson Crusoe" Gauthier Toulemonde odlučio se svojevremeno maknuti od svakodnevnog stresa i užurbanog ritma te je na neko vrijeme otišao na otok, odlučivši vidjeti što će se dogoditi i kako će izdržati bez redovitih rituala. Nakon nekog vremena njegov zaključak je bio: 'Dobro je maknuti se od modernog života, pratiti ritam sunca i živjeti u najbližem mogućem dodiru s prirodom. Svaki je dan bio magičan.'Time je sve rekao...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?