Klađenje i igre na sreću sve su više zanimacija i maloljetnicima

Čak i djevojčice već u 8. ili 9. razredu osnovne škole počinju s kockanjem

03.03.2024.
u 11:59

Kockanje, klađenje i igre na sreću zanimacija su mnogih, nažalost, sve više i maloljetnika. Ovim dugogodišnjim problemom u BiH nitko se ozbiljno ne bavi! U BiH je najmanje 50.000 patoloških kockara, među njima značajan je broj maloljetnika. I sve se manje-više zna, ali inicijativa od nadležnih nema već godinama da se neke stvari promijene, barem kada je riječ o maloljetnicima.

Nužna prevencija

Na samo nekoliko metara od osnovnih ili srednjih škola u BiH strateški su raspoređene kladionice, kojima uglavnom nije bitno tko su im klijenti sve dok se ostvaruje profit. Toliko su blizu da tijekom odmora djeca mogu ispuniti listić i vratiti se navrijeme u školu. Ova tema aktualizirana je prije nekoliko dana zahvaljujući Drašku Stanivukoviću, gradonačelniku Banje Luke, koji je izišao u javnost s idejom da se zabrani ili destimulira rad kladionicama koje su nalaze u blizini škola. Stanivuković je ranije najavio da će Narodnoj skupštini Republike Srpske predložiti izmjene zakona koji će točno definirati da kladionice i kockarnice moraju biti udaljene 500 metara od škola, a dok se ove odluke ne usvoje, kao destimulativna mjera bit će određena visoka pristojba za kockarnice koje trenutačno imaju objekte otvorene u blizini škola te će one plaćati pristojbu od 25.000 KM po poslovnici. Istraživanja pokazuju kako se prvi koraci u kockanju naprave već u 6. ili 7. razredu osnovne, dok u srednjoj školi postoji značajan broj mladih koji su već problematični u tom smislu, a neki od njih, nažalost, postanu i patološki kockari. Posljedice su više nego katastrofalne i mogu se promatrati s više aspekata. Radi se o propadanju pojedinca u svim njegovim segmentima života, propadanju u obitelji i konačno u zajednici.

"Rješavanje problema"

I dok su nekada kladionice posjećivali uglavnom muškarci, danas kocka i sve veći broj žena, pa i djevojčica. Istraživanja pokazuju da muškarci razvijaju ovisnost o kocki u većoj mjeri nego žene, ali se ta razlika u odnosu na spol smanjuje. Žene, u odnosu na muškarce, s kockanjem počinju češće u kasnijoj životnoj dobi, dok muškarci s kockanjem češće započinju ranije u životu. – Nažalost, sve češće imamo priliku vidjeti cijenu, odnosno posljedice tog kockanja koje se ogledaju u propasti žena na financijskom, socijalnom, društvenom i obiteljskom planu. Trenutačno su u klubu četiri, a i prije ih je bilo, svih ovih godina. Jer činjenica je da žene sve više kockaju i jedina razlika je u tome što one uglavnom igraju bingo i klade se na utrke pasa, za razliku od muškaraca koji uglavnom igraju rulet, poker ili se klade na sportske događaje – rekao je za Avaz profesor traumatske psihologije Marko Romić, koji trenutačno u Klubu ovisnika liječenih o kocki u Mostaru (KLOK) ima četiri žene koje su odlučile potražiti pomoć. Iako je dobna gornja granica žena koje kockaju veća nego što je slučaj s muškarcima, ipak, poražavajuće je to da, prema dosadašnjim iskustvima i istraživanjima, djevojčice već u 8. ili 9. razredu osnovne škole počinju s prvim kockarskim koracima. – U srednjoj školi to se još više intenzivira, a više je čimbenika u načelu za ulazak u taj svijet kockanja. Najčešće je to iz znatiželje koju pokreću spoznaje da je netko ostvario dobitak, ali i ta silna propagandna mašinerija koja ih obasipa iluzijom da svoje probleme mogu riješiti na takav način – objašnjava Romić. Kroz tretman liječenja ovisnosti o kockanju u Mostaru do sada je prošlo 14 ženskih osoba, najmlađa je imala 20, a najstarija 80 godina. U cijeloj toj priči materijalni dugovi kockara koji se mjere u stotinama milijuna maraka zanemarivi su u odnosu na uništene vlastite, ali i živote djece, supružnika, obitelji... •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?