Alarmantno

Čak 87.630 parova u BiH treba pomoć pri začeću

26.02.2016.
u 07:00

Općenito, jedan od šest parova u svijetu ima poteškoća sa začećem. Prema demografskoj statistici u BiH u 2015. godini, u ukupnoj populaciji od 3,835.330, građana blizu 87.630 parova treba potpomognute reproduktivne terapije kako bi ostvarili začeće, ističe turska liječnica Nursen Mesut, koja je prva stručnjakinja u oblasti embriologije na teritoriju Bosne i Hercegovine i voditeljica embriološkog odjela u klinici New Life u Sarajevu.

Dodaje kako je neplodnost tabu-tema za neke parove u BiH, a naša je odgovornost raditi na povećanju svijesti kod ljudi o neplodnosti i načinima liječenja. “Ako se dublje analizira, vidi se da neki pacijenti doživljavaju neplodnost kao nemogućnost ili nesposobnost u seksualnim aktivnostima, ali kao što sam već rekla, to je poremećaj reproduktivnog i endokrinog sustava, što nema veze sa seksualnim sposobnostima i aktivnostima pacijenta”, kazala je za Klix.ba dr. Mesut.

Istaknula je kako IVF (umjetna oplodnja) postaje sve rasprostranjeniji diljem svijeta, a u razvijenom svijetu do 5 posto djece se rodi preko IVF-a. “Do sada je više od pet milijuna djece rođeno pomoću IVF tretmana”, kaže Mesut.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?