Političare bi pred izbore trebala zabrinuti niska stopa povjerenja u njihov rad

Čak 86 posto građana vjeruje da su političarima vlastiti interesi na prvom mjestu

stranke
Foto: VL FOTO
18.08.2014.
u 12:28

Tek svaki dvadeseti ispitanik je odgovorio da zemlja ide 
u pravom smjeru, dok skoro 90 posto ispitanika 
smatra da se stvari u BiH kreću u krivom smjeru

Političari i političke stranke u Bosni i Hercegovini ne uživaju baš veliko povjerenje građana i čini se kako će morati uložiti golem trud u ovoj predizbornoj kampanji kako bi popravili imidž kod potencijalnih birača.

Istraživanje koje je proveo američki NDI-aj u drugoj polovini lipnja pokazuje kako većina građana smatra da političke stranke nisu radile s dobrom namjerom kako bi riješili probleme koje ispitanici smatraju gorućima u BiH, a to su nezaposlenost, korupcija i kriminal. Da su stranke doista nastojale riješiti probleme vjeruje tek jedan posto ispitanika, donekle, vjeruje još devet posto njih, a svi ostali manje ili više ne vjeruju u dobre namjere stranaka. Na upit jesu li se od prošlih izbora političari i političke stranke više vodili vlastitim političkim interesima ili interesima običnih građana, čak 86 posto je odgovorilo da su to politički interesi samih stranaka ili političara. Manje od 10 posto vjeruje kako su im na prvom mjestu bili javni interesi. Nešto bolje mišljenje o radu političara i stranaka u javnom interesu ispitianici imaju kada se govori o lokalnoj razini.

Oko 25 posto građana ili svaki četvrti ispitanik smatra da političari i stranke u njihovoj općini potpuno ili donekle zastupaju javne interese. Najviše je ispitanika s takvim uvjerenjem među Bošnacima, oko 29 posto. Od svih ispitanika srpske nacionalnosti, 25 posto smatra da političari u njihovoj lokalnoj zajednici rade u javnom interesu, dok takav stav dijeli samo 14 posto hrvatskih ispitanika. Kada se uzmu u obzir ovi podaci ne čudi što među građanima BiH vlada priličan pesimizam u pogledu životnog standarda i stanja u zemlji. Skoro 90 posto ispitanika smatra da se stvari u BiH kreću u krivom smjeru. Tek svaki 20. ispitanik je odgovorio da zemlja ide u pravom smjeru. Mnogi ovako odgovaraju temeljem vlastitog iskustva jer 47 posto od ukupnog broja ispitanika je odgovorilo da se njihov i život njihovih ukućana u zadnje četiri godine pogoršao. Da im se život nije promijenio odgovorilo je 44 posto, a samo osam posto kaže da danas žive bolje nego 2010. godine.

Pesimizma ne manjka ni kada su u pitanju očekivanja od iduće godine, odnosno razdoblja nakon izbora. Pogoršanje životnih uvjeta očekuje 36 posto ispitanika. Da će stanje ostati isto vjeruje 45 posto, dok poboljšanje očekuje 16 posto građana. Političari se doista moraju samo malo potruditi kako bi zadovoljili ovako skromna očekivanja onih koji ih biraju na izborima svake četiri godine.     

Ključne riječi

Komentara 1

H2
hercegovac - 2
16:30 21.08.2014.

Istraživanje je pokazalo pravu sliku stanja u političkim strankama koje su pokazale da nisu ispunile zadatke koji su im povjereni i kroz predizbornu kampanju koje su obećali. Pokazalo se da im je više do stranačkog i osobnog interesa, a nene do općeg. Stvarali su raznorazne koalicije (Lagumdžija prednjačio) potpomognuti Međunarodnom zajednicom i tako stvarali kaos koji nikome nije odgovarao osim njima i zato je stanje ovakvo teško i bezizlazno ako se nešto ne promijeni u glavama tih nazovimo političara, a odgovornost je i na biračima da razmisle komu dati glas.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?