Nove spoznaje o rastavama brakova diljem svijeta

Čak 74% žena te 66% muškaraca koji su se rastali smatra da se druga strana trebala više truditi

razvod
31.03.2024.
u 12:36

Rastava braka je složen, emocionalno iscrpljujući proces koji utječe na milijune parova diljem svijeta. Dok je nekim ljudima rastava spas od toksičnih odnosa, za druge predstavlja gorak kraj obećanja i snova koje su dijelili.

Brakovi u BiH

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, stopa rastava varira diljem svijeta, što odražava različite socijalne, kulturne i ekonomske uvjete. Razlozi za rastavu također variraju, ali često uključuju neslaganje, financijske poteškoće, nevjeru ili nedostatak komunikacije. Iako je rastava pravno priznata u većini zemalja, postoje neka mjesta u kojima je rastava zabranjena ili ozbiljno ograničena. Neke od tih zemalja su Filipini, Vatikan, Malta i Fidži. Infografika pokazuje novije spoznaje o rastavama brakova diljem svijeta. Pa tako čak 74% žena te 66% muškaraca koji su se rastali smatra da se druga strana trebala više truditi. A gdje je po pitanju rastave braka BiH!? Agencija za statistiku BiH u kontinuitetu objavljuje publikaciju “Žene i muškarci u BiH”, koja obuhvaća podatke iz različitih statističkih i drugih oblasti razvrstane po spolu. Jedan od segmenata koji je obuhvaćen u publikaciji je razdoblje u kojem je sklopljeno najviše brakova po mjesecima u 2022. Naime, rezultati su pokazali da je kolovoz mjesec u kojem je sklopljeno najviše brakova (2550), a na drugom mjestu je srpanj s 2261 sklopljenim brakom. Treće mjesto zauzima rujan s 1973 sklopljena braka. Ukupno u BiH je sklopljeno 17.427 brakova u 2022. Kako se navodi u publikaciji, broj rastava u BiH u posljednjih 25 godina raste, pa je u 2022. bilo više od 1000 rastava u odnosu na 1997. U 2022. je razvrgnuto 2865 brakova. Najveći broj rastava i kod žena i kod muškaraca dogodio se u životnoj dobi od 40 do 49 godina. Kada govorimo o 2023., zabilježeno je 1608 rastava, 218 više nego 2022., dok je sklopljeno 2780 brakova, što je manje za 265 u odnosu na prošlu godinu.

Sve više rastava

Publikacija je dala i osvrt na broj sklopljenih brakova, ali analizirala i povećanje broja rastava u posljednjih 25 godina. Psiholozi kažu kako je rastava braka, uz smrt užeg člana obitelji ili prijatelja, jedan od najstresnijih događaja koje osoba može doživjeti. A, nije ni jeftin. Rastava braka obično traje oko godinu dana, osobito ako postoje nesuglasice oko skrbništva nad djecom, visine alimentacije, koja se kreće od 50 do 1000 KM po djetetu, i pitanja supružničkog uzdržavanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije