Najavljeno novo povećanje

Čak 416.000 umirovljenika dobit će veće mirovine

umirovljenici
05.01.2019.
u 08:00

Korisnici Federalnog zavoda MIO i ove godine mogu očekivati povećanje mirovina. Naime, Zakonom o MIO, koji je na snazi od početka prošle godine, propisano je usklađivanja mirovina koje ovisi o iznosu rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena, piše Večernji list BiH.

Ovo povećanje, odnosno usklađivanje, vrši se svake godine u travnju, a odnosi se na sve umirovljenike, osim onih koji primaju maksimalan iznos mirovine od 2174,48 maraka. Kako je ranije rečeno, u travnju bi mirovine mogle rasti za od 3 do 3,5 posto. Tako će se minimalne mirovine povećati za 10 do 12 KM.

Budući da se usklađivanje vrši u travnju, a vrijedi od 1. siječnja 2019., umirovljenicima će zaostaci za prva četiri mjeseca biti isplaćeni retroaktivno. Uz navedeno redovito povećanje mirovina, ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača krajem prošle godine izjavio je da je u siječnju planirano povećanje minimalnih mirovina od 3 do 3,5 posto.

Naime, Zakon ostavlja mogućnost izvanrednog povećanja minimalnih mirovina do iznosa realnog rasta BDP-a, o čemu, a na temelju financijskog stanja u Zavodu, odluku donosi Vlada FBiH. Iz Zavoda MIO FBiH navode da će u idućih nekoliko dana Vladi FBiH uputiti prijedlog za izvanredno povećanje minimalnih mirovina. “Usklađivanje svih i dodatno povećanje minimalnih mirovina, u sličnim iznosima kao i protekle godine, planirano je i u 2019. godini. Zakonska obveza isplate mirovina je neosporna bez obzira na situaciju s usvajanjem proračuna FBiH. Međutim, neusvajanjem proračuna FBiH, a pogotovo odluke o privremenom financiranju, FBiH bi bila u problemu s izvršavanjem svojih obveza za povoljnije mirovine te isplati bruto plaća, znači i doprinosa za MIO, što bi utjecalo na značajan pad prihoda Federalnog zavoda u razdoblju dok to traje. Federalni zavod MIO davno je usvojio svoj financijski plan za 2019., ali je on dokument koji se usvaja i na Parlamentu FBiH, s proračunom, pa bi njegovo neusvajanje na vrijeme dovelo u pitanje zakonitost postupanja Zavoda pri isplati mirovina u 2019.”, naveli su iz Zavoda MIO FBiH.

Kako neslužbeno doznajemo iz Federalnog ministarstva financija, proračun za ovu godinu mogao bi biti usvojen već u idućem tjednu, što znači da ne bi trebalo biti problema s najavljenim povećanjem mirovina. Tako bi u slučaju ostvarenja najavljenih povećanja, minimalna mirovina od svibnja u FBiH mogla iznositi oko 370 KM (dva povećanja od po 10 do 12 KM).

Inače, Federalni zavod MIO trenutačno ima 416.828 korisnika, od čega je oko 200 tisuća minimalnih mirovina, a oko 600 korisnika s maksimalnim iznosom mirovine. Minimalna mirovina iznosi 348,06 KM, zajamčena 450,12 KM, a najviša 2174,48 KM. Prošle godine, na temelju navedenih odredbi Zakona, mirovine su usklađene 15. travnja u iznosu od 3,5 posto, a potom su u svibnju povećane minimalne mirovine u iznosu od 3,1 posto.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?