problem administracije

Čak 40 posto gradova nema prostorni plan

25.11.2017.
u 21:53

Na prostoru FBiH čak 40 posto općina i gradova uopće nema donesene prostorne planove zbog čega postupak izdavanja građevinskih dozvola u nekim slučajevima traje i više od godinu dana, piše Večernji list BiH. 

Veliki nedostaci

U općinama i gradovima u kojima su prostorni planovi doneseni oko 33% slučajeve ti planovi uopće nisu usuglašeni s prostornim planovima županija. Analizom prikupljenih informacija o stanju urbanističkih planova utvrđeno je kako 37% općina nema donesene sve potrebne urbanističke planove. Istodobno, u općinama u kojima su doneseni urbanistički planovi njih 62% nije usuglašeno s prostornim planom općine. U općinama i gradovima u kojima su doneseni regulacijski planovi u najvećem broju slučajeva, pokazala je analiza revizije, nedostaju osnovni dokumenti i informacije o podzemnim, nadzemnim i drugim instalacijama koje bi općine/gradovi trebale imati na raspolaganju prilikom izdavanja građevinskih dozvola. To u praksi znači da radovi na rekonstrukciji vodovodne, kanalizacijske, elektromreže ili telekomunikacijske mreže traju dulje po nekoliko mjeseci od svih zadanih rokova za završetak radova, a građeni čekaju u kolonama kako bi došli do svog odredišta.

Izdavanje dozvola

Praksa pokazuje kako nepostojanje ili zastarjelost prostorno-planskih dokumenata, koji obuhvaćaju područje općine ili grada, otežava i usporava postupak izdavanja urbanističke suglasnosti s obzirom na to da su prostorno-planski dokumenti osnova za izdavanje predmetne suglasnosti. - U slučaju nepostojanja odgovarajućih prostorno-planskih dokumenata, zahtjev investitora dostavlja se na mišljenje instituciji nadležnoj za planiranje i programiranje prostornog uređenja u županiji ili posebno imenovanom povjerenstvu za davanje stručne ocjene. Navedena procedura može potrajati i do dva mjeseca. Revizija je konstatira da izdavanje građevinskih dozvola, uz primjenu odredbe o “prešutnoj suglasnosti”, podrazumijeva da su ispunjeni svi preduvjeti, prvenstveno oni koji se odnose na postojanje kvalitetnih i pouzdanih prostornih planova u kojima su sadržane sve potrebne informacije za izdavanje građevinske dozvole. U protivnom, primjena odredbe o “prešutnoj suglasnosti” nije prihvatljiva jer otvara mogućnost za izdavanje nezakonitih građevinskih dozvola koje mogu prouzročiti dalekosežnije negativne posljedice - stoji u izvješću. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?