Sve više stanovnika Federacije BiH na rubu egzistencije

Čak 260 tisuća radnika ima manje od 650 KM, traži se rast minimalne plaće na 722 KM

20.04.2022.
u 17:57

Potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u godinu dana skuplja je za čak 400 KM, a plaće su iste

Enorman rast cijena svih životnih namirnica, goriva, troškova života… dovodi sve veći broj stanovnika Bosne i Hercegovine na rub siromaštva, piše Večernji list BiH. Situacija je teža iz dana u dan. Broj korisnika javnih kuhinja raste, jednako kao i broj onih koji kupuju karte u jednom smjeru prema inozemstvu s nadom da će tamo sebi i svojoj obitelji osigurati bolju egzistenciju.

Svjesni činjenice da je trenutačna situacija za većinu neizdrživa te da čak 260 tisuća radnika u Federaciji živi s mjesečnim primanjima manjim od 650 konvertibilnih maraka dok je u isto vrijeme potrošačka košarica za ožujak dosegla vrtoglavih dvije i pol tisuće konvertibilnih maraka, nadležni su pokrenuli inicijativu za rast najniže plaće u Federaciji BiH.

Zamjerke sindikata

Plaće ne prate poskupljenja, ali je Vlada Federacije predložila novi Zakon o minimalnoj plaći kojim bi se ona povećala sa sadašnje 543 marke na 722 konvertibilne marke. Međutim, poslodavci smatraju kako je ovaj zakon u koliziji sa Zakonom o radu, Zakonom o zdravstvenom osiguranju te zakonima o doprinosima i porezu na dohodak, pa ga je, prema njihovom mišljenju, nužno korigirati. Adnan Smailbegović iz Udruge poslodavaca FBiH navodi kako je dogovor je da predstavnici sindikata i poslodavaca sjednu i pokušaju usuglasiti te zakone.

Naime, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine traži izmjenu uredbe o izračunavanju i metodologiji usklađivanja najniže plaće u Federaciji kako bi je mogli uskladiti s indeksom rasta cijena. Osnovne zamjerke sindikata na ovaj zakon odnose se na činjenicu da je institut usklađivanja plaća ostao promjenljiv. Smatraju da je 1. siječnja 2023. godine dalek rok za primjenu Zakona o minimalnoj plaći, obzirom na to da nas čeka, kako su rekli, galopirajuća inflacija.

Podsjetimo, početkom ove godine Vlada Federacije BiH je iznos minimalne plaće podigla s 406 konvertibilnih maraka na 543 konvertibilne marke.

Konstantni rast

U istom tom razdoblju potrošačka košarica za četveročlanu obitelj nemilice poskupljuje te se taj rast plaće gotovo nije ni osjetio. Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) izračunao za ožujak ove godine iznosi 2448,46 KM i za 342,46 KM je skuplja od sindikalne potrošačke košarice u ožujku 2021. godine te za 400 KM u odnosu na siječanj 2021. godine. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za siječanj ove godine iznosila je 1045 KM, a pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom je 43,18 posto. Iz SSS-a BiH navode da je prilikom izrade sindikalne potrošačke košarice u obzir uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Potrošačku košaricu čine prehrana, stanovanje i komunalne usluge, higijena i održavanje zdravlja, obrazovanje i kultura, odjeća i obuća, prijevoz te održavanje kućanstva. U kategoriji prehrane korištene su cijene iz triju trgovačkih centara za 86 artikala. Usporedbe radi, početkom ove godine vreća brašna od 25 kilograma koštala je 22, a sad košta 33 KM. Kruh je u prosjeku s 1,50 otišao na 2 KM, a litra ulja s 3,20 na 4,80 KM, a negdje i do 6 KM. Pileće meso je poskupilo s devet na skoro 15 maraka, kao i junetina, dok je teleća šnicla dosegla cijenu od 29 KM… Litra dizelskog goriva skuplja je za marku ili čak i više…

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?