OTKRIVENO NA SJEDNICI

Čak 25.000 civilnih žrtava vode se kao stradalnici Armije BiH i primaju braniteljske naknade

'domnaroda'
Foto: ''
13.04.2014.
u 09:19

Čulo se kako su pojedinci dolazili iz stranih zemalja s novcem i doslovno kupovali braniteljska prava koja i danas uživaju

Kako se i očekivalo, izvanredna sjednica Doma naroda Federacije BiH o temi problema braniteljske populacije izazvala je mnogo polemike, a Pandorina kutija se izgleda polako otvara. Podaci koje su iznijeli pojedini izaslanici Doma naroda mogli bi završiti u nadležnim istražnim agencijama jer govore o očitim zloupotrebama. Tako su bošnjački izaslanici, između ostaloga, iznijeli podatak kako se minimalno 25.000 osoba koje su civilne žrtve rata vode kao stradalnici Armije BiH i primaju novac i naknade namijenjene braniteljskoj populaciji.

Kupovali statuse

Čulo se kako su pojedinci dolazili iz stranih zemalja s novcem i doslovno kupovali braniteljska prava koja i danas uživaju. Pojedini bošnjački izaslanici su naglasili kako je današnji broj pripadnika Armije BiH nerealan, preuveličan. Skoro svi nazočni na sjednici su se složili kako se problem lažnih pripadnika Armije BiH i HVO-a, ali i stradalnika može riješiti samo formiranjem registra i objavom tih podataka. - Svi mi koji smo bili u ratu znamo gdje je tko bio i tko su članovi naših postrojbi. Sve dok se ne napravi registar, ovaj problem neće biti riješen - rekao je jedan od izaslanika. Izaslanik Ivo Tadić optužio je Zukana Heleza da iznosi lažne podatke o reviziji, osobito kada se govori o troškovima i uštedama.

Lažni podaci

- Helez kaže kako je revizijom uštedio 53 milijuna maraka, a ja onda pitam gdje je novac? Stvarna ušteda od revizije je 7,5 milijuna maraka, a troškovi procesa su veći do 12 milijuna KM. Helez i njegovi suradnici svojim nelegalnim postupcima žele smanjiti i devalvirati ulogu HVO u obrani Hrvata i pojedinih dijelova BiH. Ali on mora znati, kao i cijela javnost da je HVO obranio 26 posto ove zemlje, a Armija BiH 24 posto. I to je činjenica - rekao je Tadić na sjednici. On je dodao kako Helez i dalje traži “kvislinge” među udrugama kako bi opravdao svoje postupke, ali je poručio kako mu to neće uspjeti. - Moram naglasiti kako je u ovom slučaju suradnja hrvatskih i bošnjačkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata odlična. Svi se trudimo naći odgovore na probleme koji su tu već godinama. Mi više od dvije godine tražimo ovu sjednicu. Priča će se nastaviti, rečena je tek trećina onoga što treba izreći i upitati o ovoj temi. Proces će se nastaviti - poručio je izaslanik Tadić.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Izdajnik
Izdajnik
12:36 13.04.2014.

Pa zna se..potvrde o okolnosgima stradavanja su potpisivane svakako pola invalida je lažnih a od pravih opet pola ima kupljen veći postotak..Nakon ovoliko godina nije moguce utvrdigi ko je ko..ako su obitelji rjesile status nedirajmo ih..krivu drinu niko nece ispraviti..Helez je pokusao ali pogresno..neka ode..

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?