Regionalna energetska konferencija

Burza električne energije u Mostaru poticaj 
je za nove 
investicije

20.10.2017.
u 07:00

Sudionici Druge regionalne konferencije o uspostavi organiziranog tržišta električne energije iznijeli su sve argumente za osnivanje posebne burze čije bi sjedište bilo u Mostaru, ističući kako bi taj potez vodio k liberaliziranju tržišta te poticanju novih investicija u elektroenergetskom sektoru kojim BiH obiluje, piše Večernji list BiH. Na konferenciji, koja je po sudionicima u rangu sličnih europskih skupova, okupilo se više desetaka regionalnih i europskih stručnjaka u oblasti trgovine električne energije, predstavnika regulacijskih agencija, sveučilišnih profesora, predstavnika trgovaca električnom energijom, ali i predstavnika s najviših razina vlasti koji su dali poticaj aktualiziranju ispunjavanja uvjeta koji su pred BiH postavljeni u okviru Energetske zajednice. U tome BiH najveću potporu daje Hrvatska burza električne energije (CROPEX). 
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je konferenciju proglasio otvorenom, rekao je da je danas ključno pitanje za razvoj kako osigurati dovoljne količine električne energije, pri čemu je iznimno važnim ocijenio reguliranje i otvaranje tržišta. 
“BiH obiluje potencijalima koji se mogu staviti na raspolaganje, bilo da je riječ o proizvodnji, prijenosu ili distribuciji. Elektroenergetski sektor je iznimno značajan za BiH, a osnivanje burze je važan iskorak”, rekao je Čović i objasnio kako ispunjavanje uvjeta koje je postavila Energetska zajednica otvara u BiH potencijale za strane investicije, posebno u obnovljive izvore energije.

Zakoni su zapreke

Direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja rekao je na otvaranju konferencije kako je ova elektroprivreda u prošloj i ovoj godini ostvarila značajne iskorake u tržišnim aktivnostima te u razvoju proizvodnih kapaciteta. Ova će kompanija s vjetroelektranom Mesihovina na obodima Duvanjskoga polja postati prva koja će iskoristiti snagu vjetra već od početka sljedeće godine, čime je i BiH pozicionirana na svjetskom popisu zemalja koje koriste ovu obnovljivu energiju. 
Direktor Gilja najavio je da je ova kompanija već potpisala memorandum, a od sljedeće godine planira otvoriti posebnu tvrtku kćer kako bi mogla sudjelovati u trgovini električnom energijom na području Europske unije posredstvom CROPEX-a.

“Najvažniji je naš pristup kod CROPEX-a te učlanjenje u tržište EU”, objasnio je Gilja. Objasnio je i kako bi osnivanje burze električne energije u Mostaru bilo posve logično rješenje jer je ovaj grad zakinut za državne institucije u oblasti električne energije, ali bi bio i poticaj liberaliziranju tržišta te daljnjem razvoju proizvodnje električne energije. Upozorio je međutim kako zakonska rješenja predstavljaju barijeru za poslovanje elektroprivreda.

Jedinstveno tržište EU

Jozo Pavković, glavni urednik i direktor Večernjeg lista BiH, koji je suorganizator konferencije, ocijenio je kako je električna energija umnogome utjecala na razvoj medija, a s druge strane, informacije su bile ključne za razvoj procesa. Dodao je kako energija, kao i informacije, danas u modernom svijetu nemaju barijera. Pri tome je izrazio potporu integriranju tržišta električne energije koja bi bila jamstvo za razvoj, ali i u budućnosti se sve više orijentirala u ekološki prihvatljvijim tehnologijama. Direktor Neovisnog operatora sustava Josip Dolić izrazio je zadovoljstvo visokom razinom sudionika dvodnevne konferencije te pri tome istaknuo kako očekuje da će zaključci konferencije potaknuti raspravu o donošenju novih zakonodavnih rješenja koja bi potpomogla približavanju zemlje k EU. Direktor Hrvatske burze električne energije (CROPEX) Silvio Brkić najavio je da će institucija kojoj je na čelu pomoći u uspostavi slične burze u BiH, čije bi sjedište bilo u Mostaru. 
“CROPEX će nastaviti podržavati ciljeve energetske zajednice o uspostavi burzi električne energije u regiji jugoistoka Europe, njihova međusobnog povezivanja i ostvarivanja veze s Europskom unijom. CROPEX će biti podupiratelj i stvaranja tržišta električne energije u BiH koje bi se ujedinilo u jedinstveno energetsko tržište”, rekao je Brkić. Mato Franjičević, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u čijim ladicama se čeka odobrenje za uspostavu burze električne energije u Mostaru, ocijenio je da je sadašnja situacija u BiH proturječna, budući da zemlja ima goleme energetske potencijale, a s druge strane ima i brojne prepreke u ostvarivanju ciljeva. Za danas je predviđen nastavak regionalne energetske konferencije na kojoj će se predstaviti njezini zaključci i budući ciljevi. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije