APSURD

Bumbari se u BiH mogu uvesti tek kad uginu

'carina'
''
30.06.2014.
u 09:40

Zakon se mora prilagoditi posebnostima životinja

I dok najveći broj zemalja u svijetu pokušava proizvesti što veću količini ekološki čistog povrća i voća, u BiH se čini sve kako bi se poljoprivredne proizvođače u tome spriječilo.

Problemi pri uvozu

Naime, posljednji problem s kojim se poljoprivredni proizvođači u Hercegovini suočavaju je nemogućnost uvoza bumbara oprašivača, odnosno njihov uvoz dok su još živi. Zbog zapetljanog zakonodavstva, kao i nadležnosti u BiH, te činjenice da su od srpnja prošle godine pooštrene mjere na graničnim prijelazima s Hrvatskom, bumbari oprašivači ove godine nisu stigli u dolinu Neretve. Prema tvrdnjama poljoprivrednika, tvrtke koje su pokušale i ove godine uvesti bumbare u BiH su se suočile s brojnim nelogičnostima, odnosno inspektori su od njih tražili da prije ulaska u zemlju kukci budu u karanteni, i to nekih dvadesetak dana, što je, kako tvrde stručnjaci, pravi apsurd budući da ti bumbari žive svega 4-6 tjedana. Tako bi se ako bi se poštovala pravila i zahtjevi inspektora, bumbari u BiH mogli uvesti eventualno mrtvi. Marijan Brajković, direktor PZ “Matica” iz Višića, kaže kako ova zadruga više od 10 godina koristi bumbare u oprašivanju rajčica, dijelom i paprika, a u posljednje vrijeme i za voće, te da su iskustva jako dobra.

Kemijska sredstva

“Time ne samo da se 10 puta olakšava fizički posao kod oplodnje, nego se zamjenjuju i kemijska sredstva, te možemo proizvoditi 100 posto prirodnu rajčicu”, kaže Brajković. Dodaje kako su mu već neko vrijeme poznati problemi s kojima se susreću oni koji žele uvesti bumbare, te da je to po njemu veliki apsurd. “Država treba skratiti postupak i pojednostaviti kako bi se ti kukci mogli uvesti jer se mi trebamo temeljiti upravo na prirodnoj proizvodnji, odnosno proizvodnji bez upotrebe pesticida, tu je naša budućnost na tržištu”, kaže Brajković. Ističe kako mu nije jasno da se problem pravi oko uvoza bumbara, posebice ako se zna da se radi o vrsti koja inače obitava na našim područjima i koja svojim prisustvom ne može dovesti do nekih problema. “Nema uporišta ni zakonskog ni u pravilnicima zašto se ti bumbari ne bi smjeli uvesti u BiH, ali ako vam veterinar kaže da morate imati karantenu 21 dan, a sami vijek trajanja kolonije je negdje 4-6 tjedana, onda to nema smisla uvoziti”, kaže Brajković. Dodaje kako bi se država više trebala pozabaviti upotrebom pesticida, odnosno da bi priča trebala biti obrnuta jer onaj tko koristi bumbare nema potrebe za pesticidima. Jozo Bagarić, bivši direktor Ureda za veterinarstvo BiH, kaže kako je upoznat s ovim problemom te da se za vrijeme njegova mandata nalazilo rješenje kako bi uvoznici dobili dozvole. “Znam da je tu bilo dosta nekakvih otpora, ali te otpore rade ljudi koji ne znaju o kakvoj je životinji, odnosno kukcu riječ”, kaže Bagarić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije