Federalni ministar za pitanje branitelja i invalida

Bukvarević: Vodili smo se činjenicom da predložimo realan i provodiv zakon

16.07.2019.
u 20:47

Federalni ministar za pitanje branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je danas da razdvojačeni branitelji od 2010. godine nemaju svoj zakon te da ga trebaju dobiti pod hitno.  

- Pogotovo trebamo riješiti pitanje naših branitelja koje je sustigla starost ili bolest, a nemaju mirovinu niti plaću  ili neka druga primanja - izjavio je Bukvarević novinarima u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta gdje su zastupnici obavili raspravu o predloženom zakonu o pravima razdvojačenih branitelja.   

Bukvarević je podsjetio da je ovaj zakon izradila radna grupa koju je formirao Zatupnički dom, uz sudjelovanje deset predstavnika branitelja, deset predstavnika parlamentaraca i deset predstavnika Vlade.

- Vodili smo se činjenicom da predložimo realan i provediv zakon, da obuhvatimo najtežu kategoriju branitelja i otvorimo određene procese kao što je priprema objave javnog registra branitelja. Smatramo da smo učinili veliki napor da smo zajedno s predstavnicima boraca došli do jednog realnog i provedivog zakona, a razumijemo i predstavnike opozicije koji ovo pitanje uvijek žele iskoristiti za neke svoje političke poene - naveo je Bukvarević. 

Vrlo važna odlika ovog zakona, prema njegovim riječima, jeste i pokušaj da se ujednače prava razdvojačenih branitelja u svim županijama.

- Sa 16 prava koliko je predviđeno u ovom zakonu nastojat ćemo da usuglasimo sa svim županijama i da nastavimo proces pomaganja razdvojačenim braniteljima. Ovo je realan i provediv zakon za koji je osigurano dodatnih 50 milijuna KM na godišnjoj razini. Da smo mogli osigurali bi više, ali Vlada Federacije sada isplaćuje 600 milijuna KM za branitelje. Očekujemo da općine i županije u ovome sudjeluju jer branitelji su svih nas podjednako - kazao je Bukvarević. 

Predsjednik Udruge "Zaboravljeni branitelji" BiH Drago Grbavac obratio se zastupnicima govoreći da je predloženi zakon o razdvojačenim braniteljima protuustavan i diskriminatorski.

Član i tajnik te Udruge na razini BiH Dražen Pehar novinarima je izjavio da je neprihvatljiv pokušaj nametanja novog zakona o braniteljima, dodajući među ostalim da se ne može umjetno stvoriti granica "da se branitelj postaje sa 57 godina, a do tada nisi branitelj".

Na predloženi zakon o razdvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji uloženo je oko 20 amandmana. 

Devet amandmana upućeno je na rebalans ovogodišnjeg proračuna FBiH o kojem je također obavljena rasprava i očekuje se izjašnjavanje zastupnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije