sastanak

Bukvarević i predstavnici koordinacija HVO -a i ARBiH i o statusu branitelja

03.06.2020.
u 16:35

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević sastao se s predstavnicima federalnih koordinacija braniteljskih saveza i organizacija ARBiH i HVO-a.

Na sastanku, održanom u sjedištu Vlade Federacije BiH, razgovarano je o aktualnim temama vezanim za status branitelja, kao i o otvorenim pitanjima koja se odnose na zakonska rješenja upućena u parlamentarnu proceduru, kojima se treba unaprijediti status ove kategorije sugrađana.

Zaključeno je kako obje braniteljske koordinacije podržavaju izmjene i dopune Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju koje su upućene u proceduru kao i donošenje Zakona o braniteljskim udruženjima od posebnog društvenog značaja kojim će se urediti reprezentativnost u predstavljanju branitelja. 

Imajući u vidu da su ovi akti usvojeni u Zastupničkom domu PFBiH, te je potrebno da se nađu na dnevnom redu Doma naroda PFBiH, odlučeno je da što hitnije predstavnici obje koordinacije održe sastanke sa rukovodstvima oba doma, kako bi se ubrzalo njihovo usvajanje.

Predstavnici branitelja su zahvalili Vladi FBiH kao i resornom ministarstvu što su invalidnine i druga redovita mjesečna primanja koja se isplaćuju iz proračuna FBiH bile isplaćivane na vrijeme i bez umanjenja u vrijeme krize koja je pogodila svijet, pa i BiH.

Dogovoren je nastavak zajedničkog djelovanja koje je u prethodnom razdoblju rezultiralo značajnim iskoracima u pogledu poboljšanja statusa branitelja i članova njihovih obitelji, posebno zbog donošenja Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji kojim je obuhvaćeno više od 15.000 branitelja koji ostvaruju pravo na egzistencijalnu naknadu, ali i 16 drugih prava za razvojačene branitelje starije od 57 godina.

Bukvarević je izvijestio prisutne o dinamici provođenja federalnog Zakona o razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji, ali i o aktivnostima županijskih ministarstava koji su omogućili naknade razvojačenih branitelja mlađim od 57 godina, što je dosada učinjeno u pet županija, priopćeno je iz Bukvarevićevog ureda. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije