Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bukvarević i branitelji pozvali na usvajanje proračuna

15. siječnja 2018. u 15:24 0 komentara 164 prikaza

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predstavnici Koordinacije braniteljskih udruženja FBiH nakon današnjeg sastanka pozvali su na usvajanje proračuna Federacije BiH za 2018. godinu, u kojem je predviđeno 315,5 milijuna KM za braniteljsko - invalidsku zaštitu.

- Tim iznosom Vlada Federacije BiH i resorno ministarstvo poštuju sporazum o dostignutom obimu sredstava. Dogovoreno je da u narednih pet godina imamo proračun od 315,5 milijuna KM, a sredstva koja ostanu neutrošena su preraspoređena na transfer za rješavanje statusnih pitanja - rekao je Bukvarević.

Istaknuo je da odluku o raspodjeli tih sredstava predlažu koordinacije braniteljskih udruženja, ARBiH i HVO-a.

- Uvjet da bi mogli dalje vršiti isplate bilo kakvih naknada jeste usvajanje proračuna ili u najmanju ruku usvajanje odluke o privremenom financiranju - poručio je Bukvarević.

Predsjedatelj Koordinacije braniteljskih udruženja Armije RBiH Šerif Patković pozvao je na usvajanje proračuna za ovu godinu naglašavajući da ne smije biti ugroženo 90.000 korisnika braniteljsko-invalidske zaštite.

- Način na koji ćemo ih upozoriti dogovorit ćemo u narednim danima - rekao je Patković.

Na današnjem sastanku je analiziran rad resornog ministarstva u prošloj i planovi za narednu godinu.

Bukvarević je novinarima kazao da su izvršene sve obveze, pored ostalog, isplate osobnih i obiteljskih invalidnina za 87.578 korisnika u ukupnom iznosu od 281.642.000 KM, te isplate za novčane naknade dobitnicima najvećih ratnih priznanja za 4.951 korisnika, u iznosu od 15.330.869 KM.

- Pored ovoga, kroz tranfere, za pomoć u liječenju, nabavke vozila, pomoć za ratne vojne invalide, pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju, obilježavanje značajnih datuma, s pozicije Ministarstva isplaćeno je 315,5 milijuna KM u 2017. godini u skladu sa zakonima braniteljsko - invalidske zaštite - rekao je Bukvarević.

Na sastanku je dogovoreno da plan za 2018. godini bude u pripremi izmjene i dopune zakona o osnovnim pravima braniteljaa kojim će se dodatno popravljati status branitelja i njihovih obitelji. 

- To se odnosi na donošenje zakonskih odredbi o kažnjavanju tvrtki i poslodavaca koji ne primjenjuju zakon o pravima branitelja da, prije svega, djeca poginulih branitelja imaju prednost pri zapošljavanju - naveo je Bukvarević.

Taj član se, dodao je, djelimično ili nikako ne poštuje.  

Dogovoren i je obilazak svih županija i predstavljanje projekata iz oblasti zapošljavanja i fondacija za pružanje pravne pomoći i stambene.

Također, dogovoreno je formiranje interresorne radne grupe koja će ići u pravcu pripreme jedinstvenog zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji. 
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.