Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bukvarević: Hitno usvojiti zakon o razvojačenim braniteljima

03. srpnja 2019. u 13:18 0 komentara 98 prikaza

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević pozvao je parlamentarce na hitno usvajanje zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji te podsjetio da danas ističe rok koji su dali predstavnici branitelja za sazivanje hitnih sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH.

Na njima traže da se usvoji predloženi zakon kako bi mogao biti provodiv već u srpnju. 

- Ovo je situacija u kojoj su predstavnici Ministarstva, Vlade i branitelja nakon dugo vremena postigli jedan kompromis i ponudili Parlamentu FBiH zajednički tekst zakona. Zato javno pozivam sve parlamentarce da pitanje prava branitelja, koji od 2010. godine nemaju svoj zakon, izdignemo iz dnevne politike i ovo pitanje stavimo u prioritet i hitno ga riješimo - rekao je Bukvarević.

Pozvao je na zakazivanje sjednica oba doma Parlamenta isti dan i usvajanje Prijedloga zakona o pravima razvojačenih branitelja, kao i rebalansa federalnog proračuna, jer je time osigurano 25 milijuna KM za realizaciju navedenog zakona.  

- Imam informaciju da je predsjedatelj Zastupničkog doma najavio u ponedjeljak kolegij i da će zakazati sjednicu najvjerojatnije u utorak ili srijedu sljedeći tjedan - dodao je Bukvarević, koji očekuje od parlamentaraca punu ozbiljnost.

Uz predloženi tekst zakona, od oba doma Parlamenta FBiH, očekuje se da usvoje pet inicijativa za izmjene i dopune zakona kojim se reguliraju prava razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji i to Zakon o zdravstvenom osiguranju, Zakon o radu, Zakon o socijalnoj zaštiti, Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju FBiH, te županijske zakone o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.