ministar poručio

Bukvarević: Braniteljima se može pomoći samo kroz donošenje zakona

Salko Bukvarević
03.08.2016.
u 15:41

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević najavio je za 16. kolovoza sastanak Radne grupe, sastavljene od predstavnika Saveza demobiliziranih branitelja, Udruge razvojačenih branitelja HVO-a te predstavnika resornog federalnog ministarstva, na kojem će se nastaviti rad na izradi zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji s ciljem da se u formi nacrta uputi Vladi i Parlamentu Federacije BiH, javlja Fena. 

To su podržali najbrojnija braniteljska udruženja, među kojima su Savez ratnih vojnih invalida i Savez demobilizirani branitelja FBiH, te je "Nacrt usuglašen s predstavnicima braniteljskih organizacija i komponente Armije BiH, HVO-a i MUP-a".

- Vijeće branitelja nije željelo dati svoje prijedloge u navedeno povjerenstvo te je odlučio da ide drugim putem izravno prema Federalnom parlamentu i na ulicu izvode određeni dio branitelja. To je njihov način, te ih pozivam da se vrate za pregovarački stol i da budu dio svih braniteljskih udruženja – poručio je Bukvarević.

Odgovorno tvrdi da se braniteljima može pomoći samo kroz donošenje zakona koji će jasno definirati realne mogućnosti i zadužiti točno razine vlasti za pojedine aktivnosti i pitanja.

Mišljenja je da bilo kakve rezolucije na bilo kojoj razini mogu biti samo političke pamflet. 

- Od 2,5 milijarde KM, koliki je federalni proračun, za braniteljske kategorije izdvaja se 550 milijuna KM, što je u postotcima više nego na svim drugim razinama vlasti, ali i od onoga koliko vlade u zemljama regije izdvajaju - naglasio je Bukvarević.

Nacrtom je predloženo 16 prava, među kojima su pravo na zdravstveno osiguranje svih branitelja, bez obzira uplaćuje li im poslodavac ili ne, pravo na liječenje branitelja i članova njihovih obitelji, pravo na prednost pri zapošljavanju pri čemu su definirane kaznene odredbe.

Predviđen je i član koji se odnosi na osnovno pravo u smislu da branitelj koji doživi 60 godina odnosno žena koja doživi 55 godina, a nema nikakvih drugih primanja može ostvariti iz federalnog proračuna 25 posto od prosječne plaće u FBiH.

- To je ostavljeno kao mogućnost u ovom nacrtu zakonu. Uz to ostaju prava koja su do sada bila, pravo na prijevremeno umirovljenje svakog demobiliziranog branitelja koji navrši 57 godina života, ima 20 godina radnog staža i tri godine pripadnosti u Oružanim snagama BiH – naveo je danas Bukvarević novinarima u Sarajevu.  

Novine u tom zakonu su, ističe, mogućnost da ljudi mogu dokupiti do pet godina radnog staža ukoliko im treba, te prihvaćanje zahtjeva maloljetnih demobiliziranih branitelja da se definira njihov status kao dobrovoljca maloljetnog pripadnika Oružanih snaga BiH, što se odnosi na zdravstveno osiguranje, liječenje, školovanje, prekvalifikaciju, dokup staža itd.

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata 10. lipnja uputilo je Nacrt  zakona o pravima demobiliziranih branitelja prema županmijskim skupštinama budući da je za to podjeljena nadležnost između županija i Federacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije