brojni primjeri tijekom ljetovanja

Budite oprezni: Rezervirali i uplatili smještaj pa shvatili da su žrtve prijevare

30.07.2023.
u 15:16

Koliko su društvene mreže laka platforma za raznorazne prijevare, uvjerili su se i ove godine oni koji su rezervirali smještaj putem društvenih mreža, uplatili novac i shvatili da su prevareni

Ljeto je. Odlučili ste potražiti smještaj na Jadranu pa doma, zavaljeni u naslonjač, klikate i skrolate na stranicama tražeći neku superpovoljnu ponudu. Nažalost, iza tih odličnih ponuda nerijetko se kriju prevaranti. Koliko su društvene mreže laka platforma za raznorazne prijevare, uvjerili su se i ove godine oni koji su rezervirali smještaj putem društvenih mreža, uplatili novac i shvatili da su prevareni. Njima će ovogodišnji odmor ostaviti gorak okus. Naime, postali su žrtve prijevare. - Pozdrav, što učiniti u slučaju prijevare? Naime, uvijek uzimam apartmane preko ovakvih grupa i nikad nisam naletjela na prijevaru, ali sada to nije slučaj. Nakon rezervacije i plaćenog postotka za rezervaciju apartmana, "gospođa" nije odgovarala pa sam krenula u provjeru, koju sam trebala napraviti prije, i ispostavilo se da je prevarantica koja ima puno profila - glasi jedna od objava u grupi za iznajmljivanje apartmana.

Slučaj Njemice

Nažalost, ova gospođa nije jedina koja je nasjela na prijevaru. Slučajeva je, kao i prethodnih godina, mnogo. Da je tako, svjedoči i slučaj 47-godišnje njemačke državljanke koja je u svibnju na internetu pronašla apartman u Cesarici kod Karlobaga i za rezervaciju smještaja uplatila 1635 eura. Međutim, kada je proteklog tjedna došla na adresu iz rezervacije, shvatila je da je prevarena jer je netko lažno nudio mogućnost rezervacije apartmana u toj kući, a na telefonske brojeve s internetske stranice više joj se nitko nije javljao. Njemačka državljanka o svemu je obavijestila policiju iz Karlobaga, koja je upozorila građane da pripaze putem kojih oglasa i internetskih stranica pronalaze smještaj te da provjere postoji li za određeni smještaj recenzija korisnika. Također je potrebno pripaziti je li osoba koja iznajmljuje smještaj stvarno i osoba koja je za njega odgovorna. Iznajmljivač bi se trebao potpisivati punim imenom i prezimenom, a njegovi osobni podaci i podaci agencije trebali bi se nalaziti na svim promotivnim materijalima, uključujući i društvene mreže te internetsku stranicu putem koje se oglašava, naveli su iz policije. kako se bliži špica sezone, prevaranata je sve više. U grupama na društvenim mrežama u kojima se iznajmljuju apartmani posljednjih se dana javio veći broj prevarenih gostiju koji su već uplatili predujam, a onda shvatili da su nasamareni - ostali su i bez novca i bez smještaja, a "iznajmljivači" su misteriozno nestali. Tako jedna gospođa u Facebook grupi "Apartmani do 60 eura" upozorava kako je uplatila rezervaciju apartmana, nakon čega joj je vlasnica javila da se razvodi i da mora otkazati apartman te da će joj vratiti novac. - Novca nema, a ni nje - požalila se, a u komentarima se javilo još njih koji su nasjeli na istu prijevaru. Policijski službenici PU Novi Marof zaprimili su prijavu 32-godišnjakinje da je prevarena pri rezervaciji apartmana za ljetovanje, javila je PU varaždinska. Ona je, prema prijavi, tijekom siječnja ove godine u grupi za ponudu i potražnju apartmana na jednoj društvenoj mreži zatražila ponudu apartmana za ljetovanje. Na oglas joj se javila jedna osoba s ponudom apartmana te su dogovorili rezervaciju istog, za što je uplatila na dogovoreni tekući račun iznos od oko 270 eura. Nakon uplate rezervacije ponuđač joj nije želio poslati više slika apartmana koje je tražila u više navrata, već je tražio da uplati puni dogovoreni iznos. Zbog toga je zatražila povrat akontacije, što do dana prijave nije dobila, dok je ime ponuđača našla u više grupa na društvenoj mreži na "crnim listama" iznajmljivača.

Online rezervacije

Online rezervacija apartmana u velikom je porastu, čak 94 posto ljudi, prema istraživanju, ove godine oslanja se upravo na tu soluciju. To ne čudi jer su povoljne ponude smještaja svuda oko nas te ih je lako i jednostavno rezervirati. No, online rezervacija može biti i nesigurna, posebice za one koji nemaju velikog iskustva u prepoznavanju lažnih ponuda i loših smještaja. Kako ne biste nasjeli na sve veće internetske prijevare u turističkom sektoru, ostali bez novca i uništili si godišnji odmor, pročitajte nekoliko važnih savjeta za sigurno online bukiranje smještaja. Jako često se dogodi situacija da unajmljivači zbog želje da dodatno uštede na smještaju pronalaze opskurne web-stranice ili platforme za iznajmljivanje. One na prvi pogled ne izgledaju sumnjivo, no odaju ih gramatičke pogreške i recenzije lažnih korisnika. Sadržaj na pouzdanim stranicama redovito se uređuje i lektorira kako bi se izbjegle pogreške koje narušavaju profesionalnu sliku pružatelja usluga. Još jedna stvar na koju valja obratiti pozornost jest naziv domene internetske stranice. Domene najviše razine obično završavaju na.com ili na kraticu zemlje u kojoj se stranica nalazi, primjerice, za Hrvatsku je to.hr. Kako si ne biste pokvarili odmor, potrudite se smještaj rezervirati na poznatim servisima za iznajmljivanje s dobrom reputacijom. Možda ćete morati platiti malo više, ali barem ćete biti sigurni da vas nitko neće prevariti. Svakoj pouzdanoj tvrtki za iznajmljivanje smještaja i unajmljivaču, bilo u regiji ili u svijetu, važno je zadovoljstvo gostiju. Zato na svojim stranicama imaju opciju za ostavljanje recenzija i ocjena, gdje gosti dijele dojmove o kvaliteti smještaja, usluzi, sadržajima, čistoći i drugim važnim aspektima. Ove recenzije pomažu vam da steknete realan uvid u ono što možete očekivati ako se odlučite rezervirati određen smještaj. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?