30. godišnjica utemeljenja Brigade „Dr. Ante Starčević“

'Budimo ponosni na branitelje koji su se suprotstavili zlu koje je prijetilo njihovu narodu'

31.07.2022.
u 20:38

Kroz Brigadu „Dr. Ante Starčević“ prošla su 1834 pripanika, a njih 139 živote je položilo na oltar Domovine, braneći svoje obitelji i domove

Misom zadušnicom koju je u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Uskoplju predvodio župni vikar fra Zvonimir Batista, mimohodom bivših pripadnika postrojbi HVO-a koje su branile i obranile Uskoplje, polaganjem vijenaca i molitvom pred Središnjim spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima Uskoplja te druženjem bivših pripadnika i njihovih gostiju, u Uskoplju je u nedjelju obilježena 30. godišnjica utemeljenja Brigade HVO-a „Dr. Ante Starčević“, kao i drugih vojnih postrojbi hrvatskog naroda Uskoplja koje su stale u obrane svojeg naroda u ovom dijelu Uskopaljske doline najprije od srspke, a potom i agresije Armije R BiH. 

Kroz Brigadu „Dr. Ante Starčević“ prošla su 1834 pripanika, a njih 139 živote je položilo na oltar Domovine, braneći svoje obitelji i domove. Njihovoj nesebičnoj žrtvi na 30. godišnjicu osnutka Brigade poklonili su se njihovi suborci, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata iz različiti krajeva središnje Bosne, Hercegovine i Hrvatske, od Bugojna, Kupresa, Jajca, Livna, Tomislavgrada, Rame do Posušja i Ljubuškog do postrojbi HOS-a i Hrvatske vojske. 

Utrkom od Bugojna do Uskoplja duljine 18 kilometara počast su im odali i maratonaci Udruge "Heroji ne umiru" Županije Srednjobosanske i Sisačko- moslavačke. Počast poginulim hrvatskim braniteljima Uskoplja odalo je i brojno izaslanstvo dužnosnika Hrvatskog narodnog sabora BiH predvođeno predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom.

Pismenu čestitku pripadnicima Brigade čiji je zapovjednik bio u ratu uputio je Zrinko Tokić. O značaju osnutka Brigade govorio je general Stanko Sopta koji je u ime okupljenih časnika HVO-a podsjetio na važnost organiziranja hrvatskog naroda u Uskoplju ali i BiH. 

„Svjedočeći na kraju 20. stoljeća padu komunizma u Europi, zla koje je pobilo stotine tisuća ljudi, Hrvati Uskoplja, središnje Bosne, BiH i Hrvatske znali su da će ukoliko se žele obraniti od zla koje im je prijetilo od tzv. JNA i onoga što danas zovu „Srpski svet“, morati organizirati sami. Još nam odzvanjaju riječi lidera bošnjačkog naroda kako agresija JNA na BiH nije njihov rat, a lideri istog naroda danas nam šalju poruke jednake onima koje nam je slao Slobodan Milošević 90-ih godina. Budimo ponosni na naše branitelje koji su se supratstavili zlu koje je prijetilo njihovu narodu, ne odustajmo od svoje domovine BiH u kojoj samo mi sami možemo sebi stvoriti bolji život“, poručio je general Sopta. 

Okupljenima se obratio i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara koji je također naglasio kako Hrvati Uskoplja mogu biti
ponosni na ulogu i značaj Brigade „Dr. Ante Starčević“. Izrazio je uvjerenja da će hrvatski narod znati prepoznati sve opasnosti daljnjih oduzimanja prava koja mu prijete te se znati izboriti za svoju jednakopravnost.

Pored bivših pripadnika Brigade, u obilježavanje godišnjice osnutka postrojbe čiji su pripadnici bili i njihovi očevi, stričevi ili ujaci uključili su se i učenici osnovne i srednje škole u Uskoplju koji su na ovu temu crtali likovne odnosno pisali literarne radove. Najuspješnim su dodjeljene simbolične novčane nagrade. Autori tri najuspješnija likovna rada među učenicima Osnovne škole „Uskoplje“ su Ivano Knežević kojemu je pripala prva nagrada Marija Rezo koja je bila druga te Jakov Batinić koji je osvojio treću nagradu. Najuspješnije u pisanju literarnih radova bili Marija Pilić i Marija Jurišić koje su osvojile prvu nagradu, druga je pripala Mariji Posavac i Ruži Jurić, a treća Valentini Milić i Agati Udovičić,
učenicima Srednje škole „Uskoplje“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?