Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Brzu cestu Mostar - Široki Brijeg - Grude kandidirat će za povoljne kredite

03. prosinca 2019. u 12:57 0 komentara 84 prikaza
Saša Dalipagić

Predstavnici Ministarstva prometa i veza Bosne i Hercegovine, na čelu sa zamjenikom ministra Sašom Dalipagićem, danas su  razgovarali s privremenim direktorom Tajništva prometne zajednice Alainom Baronom. 

Tema sastanka odnosila se na proritete rada Tajništva prometne zajednice, čiji je cilj otvaranje prometnog tržišta Europske unije zemljama zapadnog Balkana prije njihovog ulaska u Uniju kao i pružanju pomoći u provedbi projekata i podršci provedbi politika preuzimanja zakonodavstva EU.

Dalipagić je kazao kako je cilj radnog posjeta Alaina Barona da predstavnicima bh. institucija, koje se bave prometom i prometnom strukturom, prezentira sve segmente sporazuma prometne zajednice Europske unije i zemalja jugoistočne Europe.

- Tijekom razgovora naglašeno da je Bosna i Hercegovina napravila pravi potez time što je ušla u prometnu zajednicu,  jer je ona vrlo bitna za našu zemlju koju približava Europskoj uniji, odnosno europskim propisima i standardima. Naši predstavnici su uključeni u prometnu zajednicu, u Upravni odbor i Radne grupe u prometnoj zajednici i rade zajedno sa svim ostalim zemljama zapadnog Balkana - kazao je Dalipagić.

Tom prilikom zamjenik ministra obavijestio je Barona o implementaciji sporazuma u BiH, zatim o  aktivnostima u prometu i prometnoj strukturi, te najavio kandidaturu za projekte za indikativnu TNT i sveobuhvatnu mrežu europskih koridora.

- To će nam u konačnici omogućiti da dobijemo neka grant sredstva iz povoljnih kredita za izgradnju  infrastrukturnih projekata. Kandidirat ćemo projekte - brza cesta Mostar - Široki Brijeg - Grude i dalje prema Splitu, zatim Jadransko - Jonsku cestu kroz BiH, Unsku prugu, dvije zračane luke - Tuzlu i Mostar, te željeznički Jadransko - Jonski koridor, odnosno prugu Nikšić - Čapljina - kazao je Dalipagić.

On se osvrnuo i na sutrašnje preuzmanje bh. neba u domaćem i međunarodnom aviosaobraćaju.

- Mi konačno preuzimamo naš  potpuni zračni promet. Benefiti od toga su vrlo značajni, a jedan od njih je financijski. BiH će ostajati oko 30 miljuna maraka, koje je do sada naša država davala  Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori. Drugi benefit je taj što smo mi zadnje tri godine školovali 69 mladih kontrolora, koji će u budućnosti biti temelj za daljnji razvoj zračnog prometa u BiH - rekao je Dalipagić. 

Baron je kazao kako je cilj razgovora sagledavanje mogućnosti za suradnju i pomoć BiH.

- Transportna zajednica je uspostavljena kako bi dala podršku zemljama u regiji, kako bi se što bolje pripremile za transportno tržište EU. Postoje dva aspekta na kojima ćemo mi raditi i pružati pomoć, a oni se tiču infrastrukturnog razvoja u regiji. Također, jedan od ciljeva današnjeg sastanka je da bolje razumijemo jedni druge, da čujemo što je to potrebno BiH, a s druga strane da predstavnike BiH informiramo što to mi možemo pomoći na ovom putu - kazao je Baron.     

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.